2.0 Elhatározás: Hogyan teljesítheti álmait ebben az évben?

IBIS InGold Szerkesztősége

06. 02. 2020

Február van, és az újévi fogadalmak valószínűleg semmisé váltak. Éppúgy mint a nyomás, amelyet ezek Önre gyakoroltak. Valójában, február nagyszerű hónap arra, hogy új irányt adjon az életének. A következő cikkben öt tippet adunk, hogy hogyan induljon neki a 2020-as évnek, hogyan engedje el a fillérezést, hogyan fog a pénze pénzt termelni Önnek, és hogyan kerülhet közelebb álmai és céljai megvalósításához.

 
 

1. Határozza meg a céljait

Nagyon fontos tudni, hogy mit vár önmagától és életétől, mert ez segít változtatni. Az, hogy egy-két órát feláldozzon annak tisztázására, hogy mit akar elérni, nagyon hasznos a jövőbeni személyes fejlődéséhez. Ugyanez vonatkozik a megtakarításokra és a befektetésekre is. Hogyan is lehetne rájönni, miként lehet pénzt megtakarítani, egy befektetési portfóliót felépíteni, ha nem vagyunk tiszában annak céljával?
 
Itt az ideje, hogy fogjon egy ceruzát és papírt (a technológiai fejlődésben jártas emberek elektronikus jegyzettömböket is használhatnak), töltsön magának egy pohár bort vagy készítsen egy gyógynövényteát, üljön le és gondolkozzon el azon, mit szeretne elérni. Ezek lehetnek anyagi célok, valamint más hosszú távú célok, például boldog nyugdíjba vonulás, gyermekek jövőjének bebiztosítása vagy a biztonság és a függetlenség átható érzése. Azt is érdemes meghatározni, mikor kívánja elérni ezeket a célokat.
 
 

2. Tudja meg, mennyi pénzt kell ehhez megtakarítania

Leírta mindezt? Nagyszerű. Menjünk egy kicsit tovább. Ha meghatározta céljait, határozza meg azt az összeget, amely a legközelebb visszi Önt ezek eléréséhez. Az egyes célok eltérhetnek abban, hogy mennyi pénz szükséges elérésükhöz. A hosszabb lejáratúakhoz általában kevesebb rendszeres összeg szükséges. Ami a rövid távú célokat illeti, csak találni kell egy kalapácsot a malacka persely feltöréséhez.
 
Céljainak eléréséhez rendszerre van szüksége a megtakarításokban. Meg kell tudnia, hogy ideálisan mennyi pénzt kell havonta megtakarítani ahhoz, hogy magabiztosabban továbbléphessen. Ha kapcsolatba lép pénzügyi tanácsadójával, ez sokkal könnyebbé teszi a munkáját. És ha még nincs tanácsadója, keressen egyet. Nagyon hasznos lehet, valakitől tanácsot kérni.
 
A pénzügyi tanácsadók megélhetésüket megtakarítások és befektetések révén keresik meg. Ezért nyomon kell követniük az aktuális trendeket és a hosszú távon működő megoldásokat. Ha úgy érzi magát a megtakarítások világában, mint Alice Csodaországban, akkor se essen kétségbe. Egy tanácsadó minden bizonnyal segít elnavigálni az új felfedezések világában.
 
 

3. Válassza ki, mibe szeretne befektetni

Számos megtakarítási és befektetési lehetőség létezik. Talán egyes befektetések nem meggyőzőek az Ön számára, másokba pedig hirtelenjében beleugrik.
 
Általában igaz a befektetésekre, hogy minél nagyobb és gyorsabb a hozamuk, annál mélyebb és durvább lehet az esésük. Más szavakkal, a jövedelmezőbb eszközök jelentős kockázatot hordoznak. Másrészről, a legbiztonságosabb befektetések nem biztos (de lehet), hogy ugyanazt a pénzt hozzák, mint a kockázatosak.
 
Ez függ az Ön természetétől és a kockázati étvágyától. Mindenesetre azt javasoljuk, hogy a befektetéseit több különböző részre ossza. És hogyan? Az első rész részvényeket és értékpapírokat tartalmazhat, amelyek gyorsabb és magasabb hozammal rendelkeznek. A második rész lehet olyan ingatlan, amely jövedelmet generál Önnek, vagy legalábbis egy tetőt a feje felé. A harmadik rész célja az elöző kettő hátát védeni nehéz időkben.
 
Nem kétséges, hogy a befektetési arany (amelyet nem érint az infláció és a gazdasági válság, és ára élesen emelkedik) sok más befektetéssel ellentétben, ebbe a harmadik részbe tartozik. Hosszú távon ugyanis a nemesfém ára folyamatosan növekszik. Ennek eredményeként az arany megóvja a máshova befektetett és a meg nem takarított pénzt is. Sőt, az arany univerzális valuta. Felhasználhatja bárhol a világon.

Mindenkinek lehet kiegyensúlyozott és biztonságos portfóliója. Nyilvánvalóan már nem igaz, hogy az arany csak a gazdagok kiváltsága. Megtakaríthat aranyban akár 1 200 HUF-os rendszeres fizetéssel (videó).
 
 

4. Hol lehet pénzt befektetni?

Nagyszerű! Most már tudja, mennyi pénzre van szüksége, és hogyan lehet felépíteni egy portfóliót. Azt is tudja, hogyan lehet ezt finanszírozni?
 
Ne csüggedjen el, ha nincs még megtakarítása és „fizetéstől fizetésig” él. Csak szánjon egy pillanatot arra, hogy leírja mire megy el a pénze. Minden bizonnyal rengeteg helyen tud spórolni. Hetente egyszer kihagyhat egy sört a barátaival, nem igaz? És hirtelen kétszáz korona van a zsebében. Pénzt takaríthat meg az étkezés és vásárlás megtervezésével is. Ha csak ötven koronát takarít meg egy nap alatt, akkor a hónap végén mintegy 12 000 HUF befektetnivalója lesz.
 
 

5. Róma sem egy nap alatt épült fel

A szenvedély és a kitartás kulcs a sikerhez. Róma sem egy nap alatt épült fel, és Ön sem válik azonnal a legsikeresebb befektetővé. Maradjon a realitás talaján, folytassa megtakarításait és befektetéseit, rendszeresen konzultáljon pénzügyi tanácsadójával a következő teendőkről, és próbáljon meg új módszereket keresni arra, hogyan dolgoztassa a pénzét. Legyen türelmes és hamarosan learathatja türelme gyümölcsét.
 
Ha már idaig eljutott ebben a cikkben, akkor valószínűleg szeretne dolgozni önmagán, ami az első biztató jel az álmai megvalósításának útján. Az IBIS InGold minden lelkes többre vágyónak csak a legjobbakat kívánja útjukon. Ha bármilyen segítségre van szüksége az aranyba való befektetéshez, ne habozzon kapcsolatba lépni velünk.