A fiatalok szeretik az aranyat. Az elegancia és a biztonság kombinációját látják benne

IBIS InGold Szerkesztősége

25. 03. 2022

Megcáfolták azt az előítéletet, hogy az arany csak a tapasztalt és konzervatív befektetőknek való. Az elmúlt évben a nemesfém népszerűsége ugrásszerűen megnőtt az ezredfordulósok és a fiatalabb Z generáció, azaz az 1980-as évek vége és az ezredforduló között született emberek körében. A fiatalok főként arany ékszerekbe fektetnek be, de ezt nem pusztán esztétikai kérdésnek tekintik. Az ékszer egy megbízható és biztos befektetés formájában segíti őket a megtakarításban.

 

A fiatalok egyszerűen imádják az aranyat, és nem csak mint luxuskiegészítőt. 2021-ben az ezredfordulósok és a Z generáció a kínai bevásárlóközpontokban eladott ékszerek 20%-át vásárolták meg, ami 100%-os növekedés 2020-hoz képest, amikor a fiatalok az összvásárlásnak csupán 10%-át tették ki. E két generáció érdeklődése az arany iránt elsősorban azért érdekes, mert a kínai ékszerpiacot eddig a gyémánt és az ezüst uralta. Az arany most úgy tűnik, hogy valamiféle hibernációból ébredt fel, amit Ye Bin, az egyik nagy pekingi China Gold üzlet vezetőjének szavai is bizonyítanak. Elárulta, hogy az idei tavaszi fesztivál idején a vásárlások 60%-kal emelkedtek.

A fiatalok számára ugyanakkor az ékszerek nem csupán fényűző, elegáns kiegészítők, hanem értékmegőrzőnek is tekintik őket. A jelenlegi feszült geopolitikai helyzetben és a bizonytalan gazdasági fejlődésben pedig az ékszerek nagyszerű befektetést jelentenek számukra. Erről beszélt a Vogue üzleti magazinnak a 23 éves Yin Chen is, aki ékszerekbe fektetett.

"Régebben úgy gondoltam, hogy az arany meglehetősen konzervatív, de ha most megkérdezik tőlem, hogy aranyat vagy gyémántot veszek-e az esküvőmre, azt mondom, hogy aranyat akarok, nemcsak azért, mert jól néz ki, hanem azért is, mert megőrzi az értékét" - mondta Yin.

A fiatalok főként esküvőre vásárolnak aranyat, de egyre többen vásárolnak például nyakláncot vagy karkötőt. A tapasztalt befektetőkkel szemben ők azért hajlanak az ékszerek irányába, mert látják a mindennapi életben történő felhasználás lehetőségét. A fiatalok nem a súly alapján nézik az aranyat, hanem az egyes ékszerek formatervezése és kidolgozottsága is érdekli őket, ami kifejezetten Kínában az ékszeripari cégek fellendüléséhez vezetett.

A biztonságos befektetés aspektusa, valamint a pénzügyi biztonság és függetlenség jövőjének gondolata azonban egyre inkább elterjedt a fiatalok körében. Mindezt He Lin, a Zhongnan Közgazdasági és Jogi Egyetem Digitális Gazdasági Kutatóintézetének munkatársa is megerősítette. Azt mondják, hogy a fiatalok manapság sokkal pragmatikusabbak, és oda teszik a pénzüket, ahol az megőrzi az értékét.

A bizonytalan geopolitikai helyzettel és a gazdasági válsággal együtt az arany iránti kereslet növekszik, ami a közeljövőben az arany árának további emelkedéséhez vezet. Ha tehát pénzének értékmegőrzéséhez keres megoldást, a nemesfém nagyszerű módja lehet a biztonságos menedéknek. Az IBIS InGold segítségével rendszeresen nemesfémbe fektethet, miközben a pénzügyi függetlenség felé vezető úton is építkezhet. Kérdezze meg pénzügyi tanácsadóját az iiplan®-ról, és állítsa össze az Ön számára legmegfelelőbb megtakarítási tervet.