A Goldman Sachs akár 38%-os aranyár emelkedést prognosztizál

IBIS InGold Szerkesztősége

26. 07. 2021

Az Amerikai Egyesült Államok Központi Bankja (FED) valószínűleg tévedett. Előrejelzésében pillanatnyi jelenségnek tekintette az emelkedő inflációt, szerinte sebtében elmúlik mint egy enyhe meghűlés. De a jelenlegi előrejelzések azt mutatják, hogy a gazdaság egy súlyos járvánnyal küzd.

 

A fogyasztói árindex (CPI) az Egyesült Államokban lényegesen eltér minden előrejelzéstől. Az elmúlt évhez képest a fogyasztói árindex 5,4%-ra emelkedett, ami 0,4%-os növekedést jelent az elmúlt hónaphoz képest, és jóval meghaladja a becsült 4,9%-ot. Ez az elmúlt tizenhárom év legnagyobb emelkedését jelenti, és úgy tűnik, hogy az infláció nem fog csak úgy megszűnni. A kérdés tehát az, hogyan lehet védekezni egy hosszú távú infláció ellen?

Hagyományosan a megtakarításokat biztonságos befektetésekbe menekítették, ami általában államkötvényeket jelentetett. Az emelkedő infláció viszont jelentősen csökkenti ezek reálhozamát. Sőt, most negatív értéket mutatnak. Ezért más alternatívák után kell nézni. Sokan úgy vélik, hogy a kötvényeket felválthatják a jelenleg népszerű kriptovaluták.

 

Érdemes a kriptovaluta fedezeti ügyletekbe kezdeni? 

A Goldman Sachs például népszerűsége ellenére óva intett a virtuális valutáktól: "A kriptovaluták még mindig messze vannak attól, hogy eszközeinek olyan hosszú távú védelmezőjévé váljanak, mint például az arany."

Egyes elemzők, mint például Scott Minerd, a Guggenheim Investments elnöke, azt jósolják, hogy még a legerősebb kriptovaluta, a Bitcoin is újabb erős összeomlás előtt áll, ára akár 10 000 dollár alá is eshet.

 

Feszült a tőzsde

A csökkenő értékű kriptovaluták és a nagyon alacsony reálhozamú államkötvények ellenére az amerikai tőzsde kimagaslóan teljesít. 2021 eleje óta rekord mennyiségű pénz áramlott bele, ennek mértéke többszörösen felülmúl minden eddigi csúcsot. A befektetők csak találgatni tudnak, meddig tart az emelkedés.

A Bank of America közvéleménykutatása szerint a válaszadók mindössze 3%-a hisz abban a lehetőségben, hogy a tőzsdék összeomolhatnak. Úgy tűnik, a piac soha nem volt ilyen emelkedő hangulatban. Ám vegyük figyelembe, ha mindenki a csónak azonos oldalán ül, előfordulhat, hogy a csónak felborul. Ezért óvatosabbnak kell lennünk a tőzsdéken.

A nemesfémek, különösen a fizikai arany továbbra is a legerősebb eszköz az infláció elleni küzdelemben. A Goldman Sachs elemzése szerint az arany egyelőre még jelentősen alulértékelt. A bank előrejelzése szerint a nemesfém ára körülbelül 38%-kal, 2 500 USD-ra emelkedik trójai unciánként, ez esetben egy Fortuna aranyrúd, körülbelül 747 000 forintért kerülne értékesítésre.

Az arany ára abban az esetben alakul így, ha az infláció továbbra is emelkedik. Ha az infláció az elkövetkező időszakban aránylag mérsékelten növekszik, és a gazdaság fokozatosan helyreáll, az arany ára körülbelül 10%-kal emelkedik a Goldman Sachs becslése szerint.

A Bank azzal zárta elemzését, hogy: „Még mindig hatalmas bizonytalanság jellemzi a globális gazdaság fejlődésének előrejelzését. Ezért az aranyvásárlás jó védekezési stratégiát jelent a potenciálisan emelkedő infláció és a piaci volatilitás kockázatai ellen."

Így a nemesfémek továbbra is védik a pénzeszközöket a válságtól, és így továbbra is megtartják védelmező státuszukat. Akár enyhén, akár meredeken emelkedik az infláció, a fizikai arany vásárlása egy okos lépés a pénz és a pénzügyi függetlenség védelmében.