A központi bankok tavaly tömegesen vásároltak aranyat. Devizatartalékaik 13%-át tartják aranyban

IBIS InGold Szerkesztősége

09. 03. 2022

A kezdő és a tapasztalt aranybefektetőket bizonyára érdekli, hogy mi történt az arany árával 2021-ben, és hogy a tavaly lefektetett fundamentumok miként fogják befolyásolni a nemesfém idei árát. Az arany árának tavalyi emelkedését és csökkenését szokás szerint több fontos tényező váltotta ki. Ezek elsősorban a rekordszintű inflációval és a növekvő adóssággal kapcsolatos aggodalmak voltak.

 

Mindazonáltal a központi bankok aranyvásárlásai, melynek során évek óta növelik aranytartalékaikat, szintén jelentős hatást gyakoroltak. Feltételezhető, hogy megelőlegezik a pénzügyi válságot, amely ellen egy univerzális fizetőeszköz és értékőrző segítségével kívánnak védekezni. A tavalyi nettó vásárlásaik 13,7 millió unciát tettek ki, ami körülbelül 426 tonnának felel meg. Ezzel szemben 2020-ban csak 9 millió unciát vásároltak. Ez azt jelenti, hogy tavaly jelentősen fokozták a vásárlásaikat.

A központi bankok a megvásárolt arany mintegy 70%-át az év első felében szerezték be. Az utolsó negyedévben a vásárlások csökkentek, volumenük 2010 óta a legalacsonyabb volt. Az eszkalálódott geopolitikai körülmények miatt az MKS Pamp Group a központi bankok részéről a vásárlások újbóli növekedésére számít, illetve az idei esztendő első negyedéve fogja megmutatni, hogy a bankok az aranyat elsősorban az infláció elleni védekezéshez használják-e. Az MKS Pamp Group szerint az idei első negyedévben az aranyat elsősorban az infláció elleni védekezésre használják.

 

Erős vásárlások India és Thaiföld részéről – Brazília megdöntötte saját rekordját

A jelentős vevők között volt India, Thaiföld és Brazília. Az elsőként említett ország mintegy 78 tonnával növelte aranytartalékait, ami 2009 óta a legnagyobb növekedés. De még jelentősebb vásárló volt Thaiföld, amely tavaly 90 tonna sárga fémet vásárolt, így aranytartalékai 60%-kal nőttek. Emellett Brazília is jelentősen, 2012 novembere óta először bővítette tartalékait, 62,5 tonnával. Magyarország hasonlóan gyarapította tartalékait, Üzbegisztán feleannyi aranyat vásárolt, Kazahsztán 15 tonnával bővítette tartalékait, Szingapúr is többet vásárolt, Írország pedig 2008 óta először bővítette készleteit.

 

Tavaly a bankok is eladtak

A vásárlások mellett a 2021-es évet az eladások is meghatározták. Jelentősebb eladások akkor történtek, amikor hat bank csökkentette aranytartalékait. A Fülöp-szigetek tartalékai 9%-ától szabadult meg, a pénzügyi válságtól sújtott Venezuela pedig mintegy 87 tonna sárga fémet adott el. A Kirgiz Köztársaság, Srí Lanka, Németország és az Egyesült Arab Emírségek is követte ezt a tendenciát. Eladásaik azonban jóval alacsonyabbak voltak, mint a fent említett országok vásárlásai. Az MKS Pamp Group szerint ezeket az aranytartalékokat valószínűleg aranyérmékké alakítják át, amelyeket a következő hónapokban bocsátanak ki, és az aranytartalékokat emlékérmék formájában értékesítik majd a lakosság számára.

A központi bankok 2021 végén 35,5 ezer tonna aranyat birtokoltak, ami a teljes devizatartalékuk mintegy 13%-át teszi ki.

Bizonytalan időkben a befektetők (állami és magánbefektetők egyaránt) konzervatívabb eszközökhöz folyamodnak. Amennyiben szeretné elkerülni az inflációt és a gazdasági válságot, akár kisebb rendszeres összegekkel is elkezdhet aranyba fektetni.