A nyugat-európai nyugdíjalapok növelik aranytartalékaikat

IBIS InGold Szerkesztősége

29. 06. 2021

A nyugdíjalap-befektetések változnak. Jelen kutatások azt mutatják, hogy a nyugdíjalapok kezdenek eltérni a fedezeti alapoktól, és több fizikai aranyat vesznek fel portfólióikba. Hogyan alakul a nyugdíj-előtakarékosság a jövőben?

 

A fizikai arany egy hosszú távú biztosíték, amely jelenleg  (lásd cikkünket: Szétnyílik az olló a fizikai és a papírarany értéke között. Svájcból érkező változás) a Bázel III szabályozásának köszönhetően egy bevált, biztonságos és likvid eszközként került be a bankok és pénzügyi intézmények mérlegébe. Az arany reflektorfénybe került, bizonyítja ezt, hogy a svájci CPEV nyugdíjalap tavaly 146 millió euróval kevesebbet fektetett be fedezeti alapokba, mint 2019-ben, de ugyanakkor az alapanyagok terén cseréket hajtott végre a fizikai befektetési arany javára.

A CPEV még több éven át folytatni kívánja új nemesfém-allokációs stratégiáját.

Hasonló tendencia figyelhető meg az Egyesült Királyságban, ahol a nyugdíjalapok 78% -a érdeklődik a nemesfémek iránt - derül ki az NTree International tanulmányából. Ezek az alapok egy úgynevezett árucikk-szuperciklusra számítanak; egyszerűen fogalmazva: ez egy olyan évtized, amikor kötelező alapanyagokkal a hosszú távú árátlaguk felett kereskedni.

A megkérdezett 50 brit nyugdíjalap közül 64% növelni szándékozza az előirányzott arany állományát, míg 42% a fizikai ezüst állomány növelését tervezi. A megkérdezett alapok 46% -a platina és palládium előirányozását tervezi.

„Nagyon sok vita zajlott az árucikk-szuperciklus körül. Kutatásunk azonban kimutatta, hogy a nyugdíjalapok hisznek ebben a fejleményben. Ezt bizonyítja az alapanyagok, különösen a nemesfémek iránti növekvő érdeklődésük, amelyből befektetőik hosszú évekig profitálhatnak” - mondta Hamad Ebrahim, a kutatás vezetője.

Arra a kérdésre, hogy vagyonuk hány százaléka kerüljön nemesfémekbe, a nyugdíjalapok 66% -a legalább 5% és 7% közötti értéket adott meg.

Joost von Leenders, a Kempen Capital Management fő befektetési stratégája is az arany birtoklásának fontosságáról beszélt, és elmondta, hogy ez a nemesfém lényeges szerepet játszik a portfólióban, amely korábban államkötvényeket tartalmazott. Azok hozama azonban az utóbbi időben igen alacsony volt.

A brit és svájci nyugdíjalapok mellett a holland DSM is hisz az aranyban, amely a múlt héten 5% -os növekedést eredményezett az aranyállományukban. Szerintük ennek fő oka a diverzifikációban betöltött fontos szerepe.

A nemesfémek népszerűségét tovább növeli az újrahasznosíthatóságuk és a környezetbarát technológiák gyártásában való felhasználási lehetőség. A "tiszta technológiák" jelentősége a jövőben növekszik, és a nemesfémek nélkülözhetetlen részvevői ennek a folyamatnak.

Ezen tényezők, úgymint a folyamatosan növekvő kereslet a nemesfémek fizikai formája iránt, arra enged következtetni, hogy a befektetési világ egy döntő fordulat előtt áll, és a fizikai arany hamarosan a legnépszerűbb eszközzé válik. Amint a kereslet növekszik, az ár is növekszik, ezért érdemes kihasználni a jelenlegi árszintet és befektetési arannyal gyarapítani a családi befektetéseket.