Az arany 2022-ben visszatérhet a növekedéshez. A kamatlábak tesznek majd róla

IBIS InGold Szerkesztősége

29. 12. 2021

2022-ben az arany valószínűleg ismét emelkedni fog. Ez a BlackRock befektetési alap előrejelzése. A BlackRock mintegy 9 billió dollárnyi vagyont kezel, amellyel az alap a piac egyik legnagyobb szereplője. A BlackRock szerint a nemesfém árnövekedésének fő mozgatórugóját az alacsony reálkamatok jelentik majd, az amerikaiak részéről a befektetéseiket a részvényárfolyamok várható csökkenése ellen védő eszközök iránti kereslettel együtt.

 

"Történelmileg azok az időszakok, amikor az arany és az aranyalapok iránti hangulat erősen negatívvá válik, általában vételi lehetőségeket jelentenek" - mondta Evy Hambro, a BlackRock tematikus és ágazati befektetésekért felelős globális vezetője. Ezzel cáfolta azt a feltételezést, miszerint az aranynak jövőre esnie kellene. Bár szerinte relatív kedvezőtlen helyzetben van, a további növekedés valószínűbb.

2021-ben a pénz kiáramlott a fizikai fémmel fedezett tőzsdén kereskedett aranyalapokból. Az SPDR Gold Shares, a legnagyobb arany ETF-alap, idén eddig több mint 10 milliárd dolláros nettó kiáramlást tapasztalt, ami 2013 óta a legnagyobb, és ez a mennyiség körülbelül 193 tonna aranynak felel meg. Hambro szerint egy esetleges áresés az ilyen alapokba való befektetés iránti érdeklődés növekedését jelentheti.

Az infláció további növekedésének feltételezése is megmutatkozhat. A Szövetségi Nyíltpiaci Bizottság 2,2%-ról 2,6%-ra módosította a 2022-es inflációra vonatkozó medián előrejelzését, és a FED a következő évek kamatemelési tervét is lefektette, három emeléssel kezdve 2022-ben. 

"Ezek a reálkamatlábak, amelyek a legfontosabb tényezők az arany szempontjából, amelyeket a kamatlábak és az inflációs várakozások határoznak meg" - mondta Hambro. Szerinte az embereknek diverzifikációs céllal kellene aranyba fektetniük. A részvénypiacok történelmi csúcson vannak, és egy ilyen feszített részvénypiaccal együtt jár a világjárvány okozta további gazdasági visszaesés jelentős kockázata.

Rhona O'Connell, a StoneX vezető elemzője szerint az arany a befektetők jelenlegi társadalomba vetett bizalmát mutatja, és mostanában igencsak kiszámíthatatlan. Előrejelzésében arra is rámutat, hogy az arany jövőre visszatérhet a növekedési pályára, mivel számos országban negatív kamatlábakkal számolnak. Amennyiben ezek emelkednének, a befektetési kedv kissé enyhülne. Az egyetlen kockázatot a 2013-ban látott ciklikus változás jelentheti, amikor az ETF-alapok közel 900 tonna aranyat dobtak piacra. Ez kisiklatná a piacot, azonban a rendszerben lévő többletlikviditás azt sugallja, hogy ez nem valószínű. A reálkamatlábak tehát akkor is a negatív tartományban maradnak, ha az infláció átmenetinek bizonyulna.

 

Reálkamatlábak* - 2021. november
Argentína
-14,1 %
Amerikai Egyesült Államok
-6,7 %
Törökország
-5,4 %
Eurozóna
-5,4 %
Lengyelország
-5,1 %
Norvégia
-4,9 %
Kanada
-4,5 %
Új-Zéland
-4,2 %
Egyesült Királyság
-4,1 %
Dánia
-4,0 %
Csehország / Cseh Köztársaság
-3,3 %
Ausztrália
-2,9 %
Svédország
-2,8 %
Dél-Korea
-2,7 %
* A reálkamatlábat az ország központi bankja által meghatározott kamatlábak és az aktuális inflációs ráta különbségeként számítják ki. Azt is mondhatjuk, hogy a reálkamatlábak megmutatják, hogy a bankszámlákon elhelyezett pénz hogyan értékelődik fel vagy értéktelenedik el. Jelenleg a bankbetétek a legtöbb országban veszítenek értékükből.

 

Amennyiben az erős dollár hulláma valóban véget ér, szerinte valószínű, hogy az arany jövőre 1 900 dollár körül lesz trójai unciánként. Hasonlóan jól járhat az ezüst is. O'Connell azonban hangsúlyozza a fokozott ingadozást, emiatt elsősorban türelmes befektetőknek ajánlja.