Az arany ára akár 20%-kal is emelkedhet jövőre a Barclays Bank stratégája szerint

IBIS InGold Szerkesztősége

21. 12. 2021

Napjainkban a befektetők körében egy fő téma van terítéken. Mennyi lesz az arany ára 2022-ben? Emelkedik, változatlan marad, vagy csökken? Gerald Moser, a Barclays Bank stratégája is előállt egy elemzéssel az arany jövő évi árfolyamát illetően, és az előrejelzései több mint érdekesek.

 

 

Gerald Moser az Arabian Businessnek adott interjújában elmondta, hogy egyáltalán nem lepődne meg, ha a nemesfém ára további 20%-kal emelkedne. A kiskereskedelemre hatással vannak a koronavírus-válság hatásai, amelyek azonban még nem mutatkoztak meg teljesen, így a kiskereskedelmi piac a következő egy év során fog megbirkózni velük.

"A válságból való kilábalás után a világ a lehető leggyorsabban vissza akar majd térni abba az állapotba, amelyet a múltból ismerünk, vagy legalábbis ahhoz a lehető legközelebb“ - mondta Moser. Véleménye szerint az így felállított társadalmi berendezkedés növelni fogja a nemesfém mint biztonságos menedék iránti keresletet.

A tavalyi évhez hasonlóan idén is nehéz lehet karácsonykor találkozni a szeretteinkkel. Sok országban zárlat van érvényben, akár országos, akár a be nem oltott emberekre vonatkozó zárlat, ami Moser szerint némileg megzavarhatja a kiskereskedelmi fellendülést. Az emberek kevesebb ajándékot fognak vásárolni, és például az ékszerek iránti kereslet a jövő év közepére tolódhat, amikor a járványhelyzet valószínűleg ismét enyhülni fog.

Véleménye szerint azonban a nemesfém hosszú távon vonzó befektetés, amely évente 23-25% körüli hozamot hoz tulajdonosainak, ez pedig a második vagy harmadik legjobb teljesítmény a befektetések rangsorában az 1990-es évek óta. "2007-ben a befektetők körülbelül 30%-ot kerestek a rudakon, és ma már nem vagyunk messze attól, hogy hasonló számokat érjünk el" - mondja Moser.

A stratéga szerint a fiskális ösztönzés ennek a fejlődésnek a jele. Az államadósság világszerte mintegy 20 százalékponttal emelkedett. Ennek következtében az alapkamatok viszonylag alacsonyak maradnak, és az arany árképzését nagyban befolyásoló Amerikai Egyesült Államok Központi Bankja (FED) valószínűleg 2023-ig alacsonyan tartja azokat. Moser szerint ezek a feltételek rendkívül termékeny talajt biztosítanak az arany számára.

Az ismételten korlátozott karácsonyi ünnepek és a koronavírus fertőzőbb új változatainak megjelenése révén szintén ismételten előtérbe kerülő fertőzéstől való félelem miatt az emberiség nagy valószínűséggel válsággal néz szembe a következő két évben. Az arany ára az elkövetkező hónapokban könnyen meghaladhatja a 2 000 dollárt trójai unciánként. Nem valószínű, hogy sokáig tart majd ez viszonylag "olcsó" állapot, és valószínűsíthető, hogy nem nagyon lesz újból ilyen. Tehát a befektetésnek ezen a ponton van értelme.