Az aranyba befektetők száma növekszik. A főbb játékosok csatlakoztak a játékhoz.

IBIS InGold Szerkesztősége

23. 09. 2020

Essünk neki. Az arany legyőzte történelmi rekordját, népszerűsége tovább növekszik. A sárga fém rajongóit befektetési alapok, biztosítótársaságok vagy nyugdíjalapok körében szerezte meg.

Különösen vonzó eszköznek tekinti azokat a magas rangú alapkezelők is, akiknek befektetési portfóliói hosszú távú befektetésekre épülnek, több milliárd dollár értékben. A befektetők valóban olyan érdekes hozamokat keresnek, amelyek manapság nem jelennek meg a befektetési környezetben. Az a tény, hogy az arany ismét védőintézkedésnek bizonyult a válság ellen és egy jövedelmező befektetés, kibővítette rajongói bázisát, ugyanakkor az ára közelebb került a 2000 USD-os pszichológiai küszöbhöz.

Nem volt azonban könnyű egy ilyen sikert elérni. A múltban az arany elmaradt a részvények és a kötvények kombinációjától, amely a befektetők szemében elegendő mértékben biztosította a kiegyensúlyozott, megbízható és jövedelmező portfóliót. De a helyzet nagyon gyorsan megváltozott. Az USA 15 trillió dolláros államadósságát tekintve a kötvényeket negatív hozammal értékesítik. Ezenkívül a FED hamarosan nagyon alacsony szinten fogja tartani a kamatlábakat. Ezért kezdtek a befektetők egy okosabb módszeren gondolkodni, amellyel pénzüket nyereségesen tudják befektetni.

"A biztonságos államkötvények mindig is nagyon fontos szerepet játszottak portfólió diverzifikátorként és továbbra is fennállnak, de fel kell ismernünk, hogy hatékonyságuk csökken az alacsony abszolút hozamok miatt" - mondta Geraldine Sundstrom, aki az eszközallokáció stratégiákat figyeli a Pacific Investment Management Társaságnál (Pimco) Londonban. „Meg kell vizsgálnunk más módszereket is a kiegyensúlyozott portfólió kialakításához. Az arany ideális ebben a tekintetben ”- tette hozzá.

Például a Pimco mellett, a Citigroup is megállapította, hogy az arany új támogatókat szerez a biztosítótársaságok és a nyugdíjalapok körében. A svájci Lombard Odier & Cie magánbank arról is tájékoztatott, hogy az arany mellett nemesfémeket bányászó cégek részvényeit is vásárolt.

"Minél alacsonyabb a reálhozam és minél gyengébb a dollár, annál vonzóbb az arany" - mondta Charles Diebel, a Mediolanum International Funds portfóliókezelője. 

„Az arany iránti kereslet jelentősen megnőtt. A nemesfém sokkal több portfólió része, mint tíz vagy húsz évvel ezelőtt ”- mondta John Reade, a piaci strategiszt a World Gold Council cégtől.

Mark Dowding, a BlueBay Asset Management befektetési igazgatója szerint a nyugdíjalapok főként azért keresik az aranyat, mert nagyon jól védik a pénzt az infláció vagy a tőzsdei árfolyam esésének idején. Ez a két dolog valószínűleg hamarosan bekövetkezik.

A befektetői bázis bővítése további előnyökkel járhat az arany számára. Ha a nemesfém árát korrigálják, akkor a felvásárlás valószínűleg az eddig kiváró befektetőket is bevonzza, ugyanakkor az árcsökkenés nem lesz hosszú időtartamú és gyorsító tényező lesz a további maximális értékek eléréséhez.