Egy válaszút előtt állunk. Mi fog történni ezután?

IBIS InGold Szerkesztősége

04. 08. 2022

Mi a helyzet most és hogyan tovább? Ez a kérdés szinte mindannyiunkat foglalkoztat a megtakarítások, a gazdaság alakulása és a megélhetés jelenlegi költségei kapcsán. Ráadásul ez nem is meglepő. Teljesen új helyzetben vagyunk. Ha néhány évvel ezelőtt valaki ezt mondta volna nekünk, azzal vádolták volna, hogy álhíreket terjeszt. A járványok, a politikai bizonytalanság vagy a háború a világ minden országának gazdaságára komoly hatással van.

 

Mindez az áruk és szolgáltatások árának emelkedésében tükröződik, ami példátlan inflációt okoz, miközben jelentősen befolyásolja a különböző eszközök árát. Nem könnyű megválaszolni azt a kérdést, hogy pontosan mi történik most, de még nehezebb megválaszolni azt a kérdést, hogy mi következik ezután.

A piacok rendkívül bonyolult és összetett válaszúthoz érkeztek. Valószínűleg senki sem tudja meghatározni, hogy a jövőnk melyik lehetséges utat fogja követni. Mindössze annyit tehetünk, hogy megpróbáljuk megjósolni egy kristálygömbből, vagy megpróbálunk a világ összes gazdasági rendszerével sakkozni. Merre fog menni a piac, ha X ország Y módon viselkedik? Nos, ezt nem tudjuk.

Az elemzők és befektetési stratégák előrejelzései eltérnek az arany árfolyamára vonatkozó rövid távú előrejelzésekben. Ezzel szemben egyetértés van az arany, mint hosszú távú és stabil eszköz fontosságát és kilátásait illetően.

Mark O'Donnell, a Blackbull Markets Limited munkatársa szerint az arany árát a központi bankok politikája és a dollár alapkamatának emelkedése is befolyásolja, ami erősíti a dollárt az arannyal szemben. Számos ország ugyanolyan agresszíven vagy még agresszívebben emeli a kamatlábát, mint az amerikai FED. Az Európai Központi Bank például azzal lepte meg a piacokat, hogy 50 bázisponttal, azaz a piaci várakozások kétszeresével emelte kamatlábát.

A múlt héten a FED úgy döntött, hogy további 75 bázisponttal emeli az alapkamatot, de ez nem volt olyan jelentős az amerikai dollár szempontjából.

"Az amerikai kamatemeléssel kapcsolatos hangulat végül magasabbra repítheti az aranyat" - írja O'Donell.

O'Donnell-lel ellentétben Rich Checkan inkább az arany árának alakulásáról beszél. Rámutat arra, hogy az arany ára némi korrekción megy keresztül, ugyanakkor ezek a korrekciók sokkal kisebbek, mint néhány más eszköz esetében.

"Az arany deflációs környezetben hajlamos leértékelődni, de minden tekintetben felülmúlja a többi eszközkategóriát azzal, hogy sokkal lassabban értéktelenedik" - írja Checkan. Emlékeztet arra, hogy a közgazdászokat meglepte a nemesfém árának közelmúltbeli csökkenése az 1 900 - 1 950-es szintről 1 700 - 1 750 dollárra trójai unciánként.

De ezzel együtt Checkan rámutat: "Jelenleg az arany viselkedésének csak egy rövid szakaszát vizsgáljuk. 2 000 óta a nemesfém körülbelül 500%-kal értékelődött fel, miközben a három nagy amerikai részvényindex 160-180%-kal erősödött. A korrekció tehát szerinte nem ijesztgetés, inkább egy lehetőség az átmenetileg olcsó arany megvásárlására".

Ebben az összefüggésben fontos megjegyezni, hogy az emelkedő energiaárak és egyéb költségek szintén hatással vannak az aranybányászatra és -feldolgozásra. Az arany tehát várhatóan még ritkább lesz hamarosan.

Az arany, akárcsak más eszközök és a világ, most válaszúthoz érkezett, ezért rendkívül nehéz jóslatokat tenni. A részvényekkel, kötvényekkel vagy alapokkal ellentétben azonban a sárga fém több ezer éves tapasztalattal rendelkezik. Fizikai formájában már bebizonyította, hogy sok más eszköznél valamivel nagyobb rálátással képes kihúzni tulajdonosait a nehéz helyzetekből.

Az arany árának rövid távú alakulására vonatkozó előrejelzések eltérőek. A történelmi tapasztalatokkal együtt, amelyek szerint az arany számos portfóliót vezetett ki a válságokból, és segített a befektetőknek túljutni a gazdaságilag kedvezőtlen időszakokon, továbbra is igaz, hogy a fizikai arany hosszú távon biztonságos és fontos eszköz.