Energia, gáz és üzemanyag. Mi minden befolyásolja az arany árát?

IBIS InGold Szerkesztősége

16. 11. 2021

Mi az arany tényleges ára? Miért tartja meg az értékét, és miért emelkedik az ára az infláció mértékével? A nemesfémről gyakran mondják, hogy biztonságos pénzügyi menedék és értékmegőrző. Megvédi a pénzét gazdasági válságok esetén, miközben a portfólió más eszközeit is biztosítja. Ezt már biztosan hallotta, és ha aranyba fekteti a pénzét, ennek előnyeit is kihasználja. És ez jó.

 

A következő bekezdésekben azt vizsgáljuk meg, hogy az arany ára miért emelkedik az inflációval, és milyen tényezők játszanak ebben szerepet.

Először is fontos elmondani, hogy az emberek általában miért tartják az aranyat vonzó befektetésnek. A válasz egyszerű. Ritka. Ma már nagyjából tudjuk, hogy mennyi arany van a világon, mennyit bányásztak belőle, és mekkora a készlete. Azzal a ténnyel együtt, hogy nem könnyű hozzájutni a nemesfémhez, mindig is lenyűgözte az emberiséget, és univerzális hagyományos valutaként szilárdult meg a köztudatban. Egyszerűen fogalmazva: Amikor valamiből kevés van, az emberek természetesen vágynak rá.

A valamivel mélyrehatóbb válasz a bányászat kérdésében rejlik. Ehhez a bányavállalatoknak különböző nyersanyagokra van szükségük, amelyek ára - gyakran a korlátozott mennyiségük miatt - folyamatosan emelkedik. Egy gramm, kilogramm vagy tonna arany nagy mennyiségű villamos energiát, gázt, emberi energiát vagy üzemanyagot is rejt.

 

A számok mindent elárulnak

gold.org szerint 2020-ban 3 500 tonna aranyat bányásztak ki, és 1 300 tonna aranyat nyertek vissza újrahasznosításból. A Dell kutatása szerint minden egyes kilogramm aranyra 20 tonna CO2 keletkezik, és körülbelül 48 MWh energia fogy el. Ezek a számok nem tartalmazzák az arany további feldolgozásából származó adatokat (az aranyrudak, érmék, ... előállítására fordított összegeket), azonban a Galaxy Digital Mining szerint az aranyipar éves energiafogyasztása körülbelül 240 TWh.

A DePaul Egyetem további számadatokat tett közzé, következtetéseik alapján a kibocsátott CO2 mennyisége megközelíti a 35 tonnát arany kilogrammonként - vagyis az ékszeriparra vonatkozó adatokat, amely a teljes aranyipar mintegy felét teszi ki. Egy kilogramm arany újrahasznosításakor 37 tonna CO2 szabadul fel, és 31,3 MWh energia kerül felhasználásra. A tanulmány szerint 2020-ban az aranyfeldolgozás kapcsán akár 260 TWh (260 000 000 MWh) energia is felhasználásra kerülhetett. Csak hogy érzékeltessük a nagyságrendet, egy átlagos cseh háztartás évente körülbelül 2-3 MWh villamos energiát fogyaszt.

 

Emelkedő energiaárak

A fenti adatokból világosan látszik, hogy hihetetlenül nagy mennyiségű energia nehezedik a nemesfémre. Az energiaárak jelenleg nagyon forró témát jelentenek. Az elmúlt évben az energiapiac egy túlzsúfolt főzőlaphoz hasonlított, és csak idő kérdése volt, hogy mikor robban fel. A Cseh Köztársaságban a robbanás például a Bohemia Energy csoport összeomlását jelentette, ami újabb csillagászati összegű előlegfizetéseket jelentett az energiaszolgáltató korábbi ügyfeleinek.

Annak érzékeltetésére, hogy miként változott az energiapiac az elmúlt évben, a cseh kurzy.cz portál adatait használjuk. A portálon bemutatott adatok alapján 1 MWh villamos energia ára 135 USD körül van, 1 MWh földgáz ára pedig 20 USD körül van. A 2020-as évhez képest a földgáz ára 93%-kal, a villamos energia ára pedig 175%-kal emelkedett. Egy szimpla számítással egyértelművé válik, hogy az energiaárak emelkedésével a fizikai arany ára is változni fog. A bányászatban a földgázt és a villamos energiát megközelítőleg 50:50 arányban használják fel. A gáz előnye az alacsonyabb ár, míg az elektromos áram tisztább és könnyebben kezelhető. Ha tehát kiszámoljuk az egy kilogramm aranyra jutó energiaköltséget, akkor 2020-ban az elfogyasztott energia költsége 1 413 dollár volt, 2021-ben pedig már 3 696 dollár. A különbség 2 283 dollár kilogrammonként. Más szóval, csak az energiaárak emelkedésének hatására egy kilogrammnak majdnem 2 300 dollárral kellene drágulnia.

Nem a villamos energia és a földgáz az egyetlen tényező, amely befolyásolja az arany árát. Az arany árát az üzemanyagárak is felfelé hajtják, amelyet az arany nehezen megközelíthető helyeken lévő bányákból történő elszállítása, valamint az aranyrudak, ékszerek és érmék vásárlókhoz történő szállítása során használnak fel. Az elmúlt évben a gázolaj és a benzin ára körülbelül 32%-kal emelkedett. A magas CO2-termelés miatt az aranyfeldolgozás árát a kibocsátási egységek ára is befolyásolja. Nyilvánvaló, hogy a legtöbb bányavállalat és finomító még nem tükrözi ezeket a költségeket az árak tekintetében, azonban csak idő kérdése, hogy mikor teszik ezt meg, mert hosszú távon az ilyen költségnövekedések fenntarthatatlanok a vállalatok számára, különösen a fizikai arany iránti rendkívüli kereslet időszakában.

 

A jövőre vonatkozó kilátások

Az adatok egyértelműen azt mutatják, hogy az arany előtt meredek növekedési pálya áll. Az energia- vagy üzemanyagárak csökkenése nagy valószínűséggel nem várható, ezért az arany árának emelkedésére számíthatunk. Ez a feltételezés a bányászok és feldolgozók energiaköltségeinek meredek emelkedésére vonatkozó, pusztán pragmatikus számításon alapul. Figyelembe kell azonban venni a folyamatosan említett gazdasági és politikai szempontokat is, kezdve az inflációval és folytatva a svájci válság okozta gazdasági instabilitással, amelyek magának az aranynak a tőzsdei árát is felfelé hajtják. Az MKS PAMP Group elemzése szerint az arany ára jövőre elérheti az unciánkénti 2 200 dollárt.

Az emelkedő energia- és üzemanyagárak és egyéb költségek, valamint a növekvő infláció miatt ez az egyik utolsó lehetőség, hogy ilyen kedvező áron vásároljunk aranyat. Nem valószínű, hogy újra eljön az a pillanat, amikor az arany ára hasonlóan alacsony lesz. Érdemes beszélni pénzügyi tanácsadójával arról, hogyan fektessen be aranyba, hogy az Önnek is biztonságos menedéket jelentsen. Tudja meg, hogyan vészelheti át a közelgő válságot békében és biztonságban.