Idén az arany eléri rekordmagas árfolyamát. A szakértők úgy vélik, hogy a magas kamatlábak nem veszélyeztetik útközben

IBIS InGold Szerkesztősége

11. 04. 2022

A helyi emberek szörnyű sorsa mellett az ukrajnai háború azt a kérdést is felveti, hogyan élnek majd az emberek a világ többi részén. A kiélezett geopolitikai helyzet jelentősen hozzájárul a pénz elértéktelenedéséhez és a rendkívül gyors áremelkedéshez. Az infláció Csehországban 10% fölött van, és még ebben az évben elérheti a 14%-ot. Az ETF Stream számára tartott webináriumon Anthony Bamber, a Királyi Pénzverde munkatársa összefoglalta, hogyan védi az arany a megtakarításainkat egy ilyen nehéz időszakban, és hogyan lehet a lehető legtöbbet kihozni a belőle.

 

Bamber szerint jelenleg sok a bizonytalanság a gazdaságban. Ezért a befektetők inkább az árucikkek felé hajlanak. Különösen az aranyat használják most olyan befektetésként, amely kedvezőtlen gazdasági helyzetben is védi a befektetők megtakarításait.

"Február végén láttuk, hogy az arany ára mintegy 6%-kal ugrott meg, ami a legnagyobb havi emelkedés 2021 májusa óta" - ismertette Bamber, miközben hozzátette, hogy az arany azóta tért vissza a csúcsára, amióta Oroszország megszállta Ukrajnát. Magát a konfliktus eszkalálódását azonban nem lehetett okolni. Szerinte ezt inkább az arany árának két fő mozgatórugója, az infláció és a gazdasági válság gyorsította fel.

 

Működik-e az arany az infláció elleni védekezésként?

A múltban láthattuk, hogy az arany több mint jól működik az infláció elleni védelemként. Ezt Anthony Bamber is megerősítette a webináriumon. Egy esettanulmányban bemutatta, hogy az arany 14%-os növekedést hozott a befektetőknek, amikor az infláció 3%-ra emelkedett. A befektetők tehát jelentős nyereséget értek el a letétbe helyezett pénzükön. Az arany inflációs időszakban betöltött szerepével kapcsolatban még mindig sok mítosz él, amelyeket Eric Strand, az AuAg Funds vezérigazgatója igyekezett eloszlatni.

"Az emberek azt gondolják, hogy a magas kamatlábak nem tesznek jót az aranynak, mert az aranynak nincs osztaléka" - mondta Strand. "De ha megnézzük az elmúlt két ciklust, az arany kiváló hozamokat ért el azokban az időszakokban is, amikor a kamatok emelkedni kezdtek, illetve később is, amikor a kamatokat csökkenteni kellett" - kommentálta a mítoszt. Véleménye szerint az arany számára a kihívást a kamatemelésről szóló vita jelenti, nem pedig maga a kamatemelés.

Strand szerint az arany ideális befektetés azok számára, akik biztonságban akarják tudni megtakarításaikat, és meg akarják védeni azokat az értékvesztéstől.

 

És hogyan fog kinézni az arany ára?

A magas kamatlábak és az infláció felveti a kérdést, hogy célszerű-e aranyba fektetni, és mit hoz nekünk a nemesfém a közeljövőben. Heng Koon, az egyik legnagyobb ázsiai bank, a UOB befektetési stratégája is válaszolt a kérdésre a Bloombergnek adott interjújában.

"Az infláció jelenleg valós probléma, és minden oldalról hallunk róla. A vállalatoknak gondjaik vannak az ellátási láncokkal, amit a Covid és az ukrajnai orosz invázió csak súlyosbított" - jellemezte a problémát Koon. Véleménye szerint nem kell aggódni a gazdasági növekedés jelentős lassulása miatt, de kérdés, hogy ki fogja tudni megfizetni majd az árucikkeket.

Mivel a befektetőknek egyre nagyobb szükségük van az infláció elleni védekezésre, az arany iránti kereslet is tovább fog nőni, de a kínálat viszonylag korlátozott, mivel egyes vállalatok leállították az orosz rudak és érmék szállítását. Ennek eredményeképpen az arany még ebben az évben elérheti a 2 200 dolláros unciánkénti szintet. Egy uncia Lady Fortuna aranyrúd ára így megközelítheti a 920 000 Ft-ot.

Ezek az előrejelzések azt sugallják, hogy a nemesfém továbbra is egy biztonságos kikötőbe való lépést jelent majd, és egy olyan módot, amellyel a jelenlegi válságban megvédheti pénzét az elértéktelenedéstől. A magasabb kamatlábak valószínűleg nem fogják ténylegesen lenyomni az arany árát, a megtakarítások védelme iránti szándék pedig újabb egy évig vonzza a befektetőkhöz az aranyat.