Jelentés a nemesfémek globális piacáról, 2020. második negyedév

Mgr. Libor Křapka, Ügyvezető igazgató IBIS InGold®

10. 07. 2020

2020 második negyedévét a COVID-19 és a világgazdaság „leállása” okozta globális egészségügyi válság jellemezte. A kormányok olyan lépéseket eszközöltek a gazdaságok megmentése érdekében, amelyek kihatnak az arany ár alakulására is. Ezért egyre inkább indokolt, megfelelő aranytartalékot képezni a családi vagyona részeként. Fontos azonban, hogy jó hírű kereskedőktől vásároljon.

2020. július 2., Prága - A koronavírus elterjedése ellen, „az élet megállítására” irányuló intézkedések célja, hogy megakadályozzanak egy olyan egészségügyi katasztrófát, amelynek a világ tanúja lehetett márciusában, Lombardiában. Ez részben sikerült is. Megkíméltek minket a kiborult egészségügyi szakembereket és túlzsúfolt kórházakat bemutató felvételektől. Az intézkedések azonban felgyorsították a gazdasági válság kialakulását, és egyben világszerte recesszióba sodorták a gazdaságot.

Az arany  kezdettől fogva profitál a recesszióból. A gyakorlatban is megfigyelhető az az egyedülálló tulajdonsága, hogy megvédi az egyéb vagyontárgyakat válság idején. A központi bankok megpróbálják megakadályozni a gazdasági katasztrófát, éjjel - nappal pénzt nyomtatnak. Büszkén kijelentik, hogy pénzkínálatuk korlátlan. A FED április folyamán 2 trillió dollárt töltött az amerikai gazdaságba. Az EKB 750 milliárd euró értékű kötvényeket vásárolt. Ebben az évben az összes állam hiánya rekordszintű lesz. Az Egyesült Államok 4 trillió dolláros költségvetési hiánnyal számol, amely a gazdasági méretének kétszerese, a II. Világháború óta eltelt bármelyik évhez képest.

Ennek ezidáig azonban csak egy hatása van - a tőzsdén a részvények és kötvények ára elrugaszkodott a valóság talajától.

A világgazdaság az elmúlt 100 év legsúlyosabb recessziója előtt áll, ennek ellenére a részvényindexek csak 10 % -kal maradnak el a múltbeli csúcsoktól. És ez nem az egyetlen paradoxon, aminek tanúi lehetünk. A Tesla évente 400 000 autót állít elő, és soha nem termelt profitot, piaci értéke mégis meghaladja a Toyota-ét, amely a világ legnagyobb autógyártója és évente 10 millió autót állít elő. Íme egy másik, teljesen érthetetlen példa: a Nikola „autógyártó” cég még nem gyártott le egyetlen autót sem, ám értéke meghaladta a hagyományos és jól ismert Ford piaci értékét. Végül: a Hertz részvénypiaci részesedése 800 % -kal növekedett, miután a magánbefektetők invesztáltak a cégbe a Robin Hood platformon.

Jó, hogy a nemesfémeknél nem fordul elő ilyen paradoxon. Minden kiugró növekedést egy nagyobb esés követ, és minél gyorsabb a növekedés, annál fájdalmasabb a visszaesés. Az arany ésszerű mértékben erősödött a második negyedév során, és az elemzők az ár alakulását az év végére legalább 2000 dollárra becsülik. Egyesek, mint például a Bank of America, 3000 USD-ra jósolják az arany ár alakulását. Charles Morris, közgazdász matematikai számítások alapján állítja, hogy 2030-ra az arany ára meghaladja majd a 7000 USD-t. Az ilyen erősödés fő okai elsősorban a várhatóan magas infláció, valamint az alacsony kamatlábak, amelyek mindig gyorsítják az arany ár növekedését.

Az arany árát az a botrány is felhajthatja, amelyre májusban derült fény Kínában. A Kingold cég kölcsöne garanciájaként hamis aranyozott réz rudakat adott ki aranyként. Becslések szerint ezeknek a rudaknak az összsúlya akár 80 tonna is kitehet. A Kingoldot Kínában egy progresszív, példaértékű vállalatnak számított, amely magán- és állami tőkét ötvöz magába. Számos iparágban vannak befektetései. Csillagászati kölcsönjeit azonban nem tudta visszafizetni, és amikor az aranyötvözetek formájában nyújtott hitelekre kapott garanciákat rendezni kellett volna, kiderült, hogy nem minden arany, ami csillog. Érdekes lesz látni, hogy a Kínai állam hogyan teljesíti majd a kötelezettségvállalásait egy társaság esetén, amely a kínai állami magánvállalatok rendszerének része. Ha ezt a botrányt Kína, a dominóhatás és más cégek bukásának elkerülése érdekében, kötelezettségvállalásai teljesítésével akarja megoldani, akkor a réz valódi aranyra váltása csak 80 tonna arany egyszeri vásárlásával lehetséges - ennek pedig erős felhajtóhatása lesz az arany árra.

Az arany ár növekedésével egyre gyakrabban fordulhatnak elő hasonló próbálkozások, ezért fontos, hogy aranyat csak olyan ellenőrzött forrásokból vásároljon, amelyek közvetlen kapcsolatban állnak egy finomítóval, és ötvözeteik könnyen ellenőrizhetőek, mint például a PAMP Finomító által kínált Veriscannel. Ez az egyetlen garancia arra, hogy megtakarításainak értéke biztonságban van.

Sajnos a világgazdaság kilátásai nem kedvezőek a következő időszakra nézve. Gyakorlatilag nincs tapasztalat hasonló helyzetekkel, és a jóslatok igen eltérőek. De egy dolog biztos: ha nemesfémekbe és különösen aranyba fektet, akkor nem tud hibázni.

 

Nemesfémek 2020 második negyedévében

 
Arany
Ezüst
Platinum
PallÁdium
Legmagasabb ár Dollár/uncia
1 786,70
18,39
869,50
2 393,00
Dátum
30. 6. 2020
1. 6. 2020
20. 5. 2020
1. 4. 2020
Legalacsonyabb ár Dollár/uncia
1 571,50
13,8225
703,50
1 764,50
Dátum
1. 4. 2020
1. 4. 2020
1. 4. 2020
6. 5. 2020

 

Nemesfémek 2020 második negyedévében

Arany
Legmagasabb ár Dollár/uncia
1 786,70
Dátum
30. 6. 2020
Legalacsonyabb ár Dollár/uncia
1 571,50
Dátum
1. 4. 2020
Ezüst
Legmagasabb ár Dollár/uncia
18,39
Dátum
1. 6. 2020
Legalacsonyabb ár Dollár/uncia
13,8225
Dátum
1. 4. 2020
Platinum
Legmagasabb ár Dollár/uncia
869,50
Dátum
20. 5. 2020
Legalacsonyabb ár Dollár/uncia
703,50
Dátum
1. 4. 2020
PallÁdium
Legmagasabb ár Dollár/uncia
2 393,00
Dátum
1. 4. 2020
Legalacsonyabb ár Dollár/uncia
1 764,50
Dátum
6. 5. 2020

 

Arany - Az arany ára a negyedév során emelkedett, így több mint 13% -kal erősödött. Dollárban kifejezve megközelíti az unciánkénti 1800 amerikai dolláros korlátot, ahol utoljára volt 2011-ben tartott. Ezen szint túlszárnyalásával megnyílt az út egy új történelmi maximum előtt - az unciánkénti 1900 amerikai dollárt. Az arany már nem jár messze ettől. Az árat felhajtó tényezők az inflációs félelmek, az alacsony kamatlábak, valamint a központi bankok és a magánbefektetők magas kereslete, akik diverzifikálni akarják megtakarításaikat, amíg még lehet.

Ezüst - A szezonális áringadozások alakulása hosszútávú tapasztalatok szerint úgy néz ki, hogy az ár a nyári hónapokban emelkedik és szeptember közepén tetőzik. Ez az ezüst árának emelkedését jelentheti. Idén nehéz megmondani, hogy a fejlődés a korábbiakhoz képest ugyanolyan mértékben megismétlődik-e. Az ipari termelés helyreállítása az első negyedéves leállás után szintén támogathatja az ezüst árát. Az ezüst árának növekedését az arany ár emelkedése is felhajthatja.

Platinum - Az európai autógyártók eladásai várhatóan 25% -kal csökkennek, elsősorban a gazdasági bizonytalanság okozta gyenge kereslet miatt. A dél-afrikai bányászati társaságok ezidáig nem állították le a platinabányászatot, ezért a kínálat a piacon zavartalan. A kínálati oldal teljesítésével egyidejű kereslet gyengülés nem járul hozzá az áremelkedéshez. Ezért várhatóan az ár stagnálni fog vagy még további gyengül.

Palládium - Az autóiparban a termelés visszaesésének köszönhetően a palládium ára unciánként 2000 dollár alatt van. A palládium számára pozitív hír a kínai hatóságok döntése, hogy felemelik a Kínában gyártott hibrid járművek minősítését. A gépjárműgyártók ennélfogva kénytelenek több új hibridet előállítani, hogy kompenzálják a belső égésű motorok negatív besorolását. A kínai autóipar tavaly a globális palládium iránti kereslet 26% -át tette ki, tehát a hibrid autók javára hozott pozitív döntések pozitív hatással vannak a palládium árára is. Az árat azonban lenyomja a jelenlegi gyenge kereslet az új autók iránti világszerte.