Jelentés a nemesfémek globális piacáról 2021 első negyedévében

Mgr. Libor Křapka, Ügyvezető igazgató IBIS InGold®

13. 04. 2021

Az arany árának jelentős emelkedése után 2019-ben és 2020-ban, az arany most egy rövid szünetet tart. Elsősorban az amerikai kötvények hozamának emelkedése miatt. Az aranyár-növekedés folytatódási kilátásai azonban továbbra is nagyon erősek. Az új pénz nyomtatása, a fejlett országok erőteljes ösztönzése a gazdaság élénkítésére, az eladósodottság növekedése, a várható infláció, a fizikai arany hiánya és az egyéb eszközök csúcsteljesítményének ára, mind támogatni fogja a befektetési arany iránti keresletet.

 

2021. április 3., Prága - Ez év első negyedévében, az arany ár korrekciójának voltunk tanúi. Ez különösen szembetűnő volt a dollár árakban: Az arany javulása 1 950 amerikai dollár / trójai uncia fölé emelkedett, a márciusi mélyponthoz képest, 1 667 amerikai dollár/ trójai unciáról a negyedév elejétől.

Ennek számos oka volt. Január elején az arany 1 950 amerikai dollár/ trójai unciára emelkedett közvetlenül az elnök beiktatása előtt. Féltek, hogy Trump az utolsó pillanatban megpróbálja megváltoztatni a választási eredményeket, és zavargások lesznek. Ez nem így volt, és a hatalom átadása simán ment. A demokratáknak sikerült az amerikai kongresszus mindkét kamaráját ellenőrzés alá vonni, és a helyzet lenyugodott.

Az Egyesült Államokban a COVID-19 elleni folyamatos sikeres oltási intézkedések, amely során ma már naponta több mint 3 millió embert oltanak be, szintén megnyugvást és reményt váltott ki. Ennek köszönhetően az USA-ban az élet lassan normalizálódik. Az amerikai gazdaság nyitása pozitívan hat az amerikai dollárra is, amely erősödik az euróval szemben és körülbelül 1,22-től 1,17 dollár/euró felé mozog.

Az arany árának csökkenését az első negyedévben nagyban az amerikai kötvényhozamok emelkedése fejtette ki. Március végén a tízéves kötvényhozamok elérték az 1,8% -ot, ami az elmúlt 14 hónap legmagasabb értéke volt. Az ugrás tényleg jelentős, hiszen a közelmúltig a hozamok nulla körül mozogtak. A német tízéves kötvények azonban továbbra is negatívak, mégpedig –0,3% -on állnak. Az ilyen különbség legfőbb oka elsősorban, az Amerikai Egyesült Államokban elért sikeres oltási arányok és az ezzel járó gyorsabb amerikai gazdasági nyitás, miközben egész Európa továbbra is korlátozó intézkedéseket hoz, és az oltás nagyon lassan halad.

A befektetők most az amerikai kötvényekhez fordulnak, és elképesztőnek találják a 2% alatti hozamokat. Ugyanakkor meg kell említeni, hogy az arany 2019-ben és 2020-ban majdnem 40% -ot növekedett. És ez óriási különbség a 2% -hoz képest. Így esedékes az arany jelenlegi bizonyos árkorrekciója, amely azonban nem tart túl sokáig. A gazdaság felpezsdítésének szükségessége arra készteti a politikusokat, hogy soha nem látott mértékben szabadítsanak fel összegeket a gazdaság támogatása érdekében. Az Egyesült Államok 1,9 billió dolláros támogatást hagyott jóvá. Valamennyi fejlett ország magas költségvetési hiányra számít. Ezek a lépések egyre nagyobb aggodalomra adnak okot a magas infláció miatt. A pénz gyors és erőteljes beáramlása a gazdaságba az árszint emelkedését és az azt követő inflációt fogja okozni. Éppen ezért már most tapasztaljuk a nyersanyagárak emelkedését, akár 50%-os mértékben, ez egyes nyersanyagoknál pedig akár 100% fölé is mehet. Láthatjuk a szállítási költségek növekedését is, amely a szokásos árak ötszörösére ugrott. Csak idő kérdése, hogy ezek a kezdeti költségek tükröződjenek az élelmiszerek és termékek végső áraiban is. Európában továbbra is aggodalmak vannak az európai stagflációval kapcsolatban (a gazdaság magas inflációval járó stagnálása, az 1 920-as évekbeli fejleményekhez hasonló helyzet).

A bankszámlákon elhelyezett vállalati és magán megtakarítások elérik a maximális mennyiséget. Ez azonban jelenleg nem teljesen helyes taktika. Az árak emelkedése nagyon gyorsan leértékeli a pénzt, és értéke gyorsan csökkenni fog. Jobb csak kevés pénzt tartani a számlákon a váratlan kiadások vagy a működési költségek fedezésére, és célszerű befektetni egy olyan eszközbe, amely hosszú távon nyereséges és amelynek értékét a történelem már igazolta. Az egyik ilyen eszköz minden bizonnyal a befektetési arany. Meggyőződésünk, hogy ez most jó alkalom a vásárlásra, mert ára még a történelmi csúcsánál alacsonyabb (mint a legtöbb más befektetési termék esetében), és kilátásai több mint ígéretesek. A német Commerzbank előrejelzése szerint az arany unciánként meghaladja a 2 000 dollárt ebben az évben. A Saxo Bank dán befektetési bank az árat akár 2 200 dolláron látja. A legnagyobb amerikai befektetési bank, a Goldman Sachs szerint az alacsony kamatlábak és a gazdasági ösztönzés miatt az arany megfelelő eszköz a közép- és hosszú távú befektetők számára

Mi magunk is úgy látjuk, hogy egyre nagyobb a fizikai arany hiánya a piacon. Tavaly ezt a helyzetet a svájci finomítók leállása okozta, amelyet a karantén miatti üzemeltetési korlátozások okoztak. Most azonban a finomítók olyan rendszerben termelnek, amely megközelíti a normál működést, azonban a fizikai arany hiánya továbbra is fennáll. Ez elsősorban az ázsiai, különösen Kínában és Indiában fellépő hatalmas keresletnek köszönhető. Maga India havonta csaknem 100 tonna fizikai aranyat vásárol. Csak idő kérdése, hogy az aranyhiány tükröződjön a végső árában, és mikor kezd el újra emelkedni az ára ... Tehát mikor máskor vásárolna, mint most, amikor az ár még mindig viszonylag alacsony, és az előrejelzések több mint optimisták?

 

Nemesfémek 2021 első negyedévében

 
arany
ezüst
Platina
Palládium
Legmagasabb ár Dollár/uncia
1 959,40
30,11
1 339,00
2 686,50
Dátum
6. 1. 2021
1. 2. 2021
15. 2. 2021
29. 3. 2021
Legalacsonyabb ár Dollár/uncia
1 676,90
23,77
1 010,00
2 202,50
Dátum
8. 3. 2021
30. 3. 2021
11. 1. 2021
29. 1. 2021

 

Nemesfémek 2021 első negyedévében

arany
Legmagasabb ár Dollár/uncia
1 959,40
Dátum
6. 1. 2021
Legalacsonyabb ár Dollár/uncia
1 676,90
Dátum
8. 3. 2021
ezüst
Legmagasabb ár Dollár/uncia
30,11
Dátum
1. 2. 2021
Legalacsonyabb ár Dollár/uncia
23,77
Dátum
30. 3. 2021
Platina
Legmagasabb ár Dollár/uncia
1 339,00
Dátum
15. 2. 2021
Legalacsonyabb ár Dollár/uncia
1 010,00
Dátum
11. 1. 2021
Palládium
Legmagasabb ár Dollár/uncia
2 686,50
Dátum
29. 3. 2021
Legalacsonyabb ár Dollár/uncia
2 202,50
Dátum
29. 1. 2021

 

Arany - Az első negyedévben az arany főleg az amerikai kötvényhozamok nyomása alatt állt. Egyes befektetők a papírarany helyett a kötvények felé fordultak. Az elemzők az 1 800 dollár/uncia alatti árat kedvezőnek tartják a vásárlások és a hosszú távú részesedések szempontjából. A fizikai arany hiánya, hatalmas ázsiai exportja, az alapanyagok árának emelkedése és a várható infláció lesz az arany árának gyorsítója a következő hónapokban. Rövid távon fontos az unciánként 1 765 dolláros, majd 1 800 dolláros küszöb. E két szint leküzdése után az aranynak nyílt útja van a 2 000 dollár/unciás ár felé.

Ezüst - Az Ezüst továbbra is követi az arany árának alakulását, eddig mindkét fém folytatta szimbiózisát. Az ezüst árát az amerikai egyesült államokból érkező napelemek iránti kereslet növekedése indokolhatja, amely támogatást jelentett be ennek a szegmensnek. Az eddigi jelek azonban nem elég erősek ahhoz, hogy az ezüst kijusson az unciánként 25 dollár körüli ártartományból. Az ár manipulálására tett kísérlet a Reddit chat fórum, ám csak nagyon rövid ideig mozgatta meg az ezüstöt, és a végén sikertelen volt. Fontos, hogy unciánként meghaladja a 30 dollárt, miközben az ezüstöt legalább öt kereskedési napon keresztül ezen szint felett kell tartani.

Platina - A platina árát főleg a bányászok befolyásolják a tervezett állásidőre vonatkozó nyilatkozataikkal. Rövid távon jól állnak. A gazdaság fellendülésével az olajfinomítók, amelyek a platinát használják a termelési folyamat katalizátoraként, szintén a platina áráról kezdnek beszélni. Az olajpiacot részben a bányászok is manipulálják. A magasabb olajár iránti igény miatt az olajfinomítók termelését mesterségesen csökkentik, ezért a platina iránti kereslet sem olyan magas. Ezt követi az autógyártás visszaesése. Hosszú távon látjuk, hogy a platina ára unciánként 1 100 dollár alatt van. Az áremelkedés egyetlen reménye a palládium helyettesítése a katalizátorokban lévő platinával és esetleg az infláció, ami minden árucikk árát meg fogja emelni.

Palládium - A palládium árát befolyásolja a platinához hasonló történet - a bányászok, különösen az orosz Nornickel ár manipulálása. A Sibanye-Stillwater jelentést tett közzé egy új generációs katalizátor gyártásáról benzinüzemű autók számára, amelyekben a palládiumot platinával egészítik ki. Ezt a fajta katalizátort 2025-ben lehet majd beépíteni az új autókba, és ez azt jelentené, hogy a palládium iránti kereslet több mint 10% -kal csökken. A palládium árának emelkedése ellen szól nemcsak a katalizátorok ez irányú fejlesztése, hanem az autó iránti csökkenő kereslet is.

Azok számára, akiket érdekel az ezüstbe, a platinába és a palládiumba történő befektetés, mindig tisztában kell lenniük azzal, hogy ezek a fémek fizikai formájukban áfa-kötelesek, ami alapvetően leértékeli ezt a beruházást.