Jelentés a nemesfémek globális piacáról, 2021. második negyedév

Mgr. Libor Křapka, Ügyvezető igazgató IBIS InGold®

15. 07. 2021

Az arany árfolyama április és május hónapban emelkedő tendenciát mutatott. A FED alapkamat emelésének megfontolásáról szóló nyilatkozatát követő enyhe korrekció ellenére az emelkedés folytatódik. A folyamat mozgatórugói közé sorolható mindenekelőtt a növekvő kereslet, a fizikai (allokált) arany 1. kategóriájú eszközként történő besorolása a Bázel III. szabályozás értelmében, valamint az a tény, hogy az egyre növekvő inflációs ráták hatással vannak a világgazdaságra. 

 

2021. július 9., Prága - Az idei második negyedév első két hónapja kedvezően alakult az arany és a nemesfémek szempontjából. Az első negyedévi áresés után fordulat következett be, és az arany ára emelkedni kezdett, az arany május végén és június elején, a többi fém pedig május folyamán érte el a csúcsot. Júniusban aztán korrekció következett be valamennyi figyelemmel kísért fém esetében.

A növekedés lassulásának oka az volt, hogy az amerikai jegybank június közepén bejelentette, hogy 2023-ban várhatóan megkezdi az irányadó kamatlábak emelését. A gyors változások idején, amikor a politikai és gazdasági helyzet napok alatt is megváltozhat, egy ilyen kijelentést érdemes óvatosan kezelni, mert két évre előre megbecsülni a gazdaság alakulását inkább tűnik orákulumnak, mint komoly előrejelzésnek. A FED ezzel a kijelentéssel valószínűleg a túlfűtött nyersanyag- és egyéb eszközárakat próbálja lehűteni, miközben lassítja a gyorsuló inflációt, amely 2008 óta a legmagasabb az USA-ban, és jelenleg 5%-on áll.

Úgy tűnik, hogy az amerikai jegybank egy időre sikerrel járt. Az amerikai dollár erősödni kezdett. Az arany és más eszközök ára egy hét alatt 4%-ot zuhant, és május eleje óta a legalacsonyabb szintre esett. Ez a korrekció azonban rövid ideig tartott, az árfolyamok június és július fordulóján ismét emelkedni kezdtek. Az okos befektetők így kihasználhatták ezt a rövid korrekciót, hogy olyan áron vásároljanak aranyat, amely talán nem ismétlődik meg. Különösen a fizikai arany iránti érdeklődés óriási, a nemesfémfinomítók pedig már több mint egy éve termelési kapacitásuk határán dolgoznak. A papíralapú és a fizikai arany közötti szakadék egyre szélesedik. A befektetők hajlandóak egyre magasabb prémiumot fizetni a fizikai arany birtoklásával járó előnyökért. Arra számítunk, hogy ez a szakadék tovább fog szélesedni, így a tőzsdei aranyár a fizikai arany valós árától távolodni fog.

Ezt az ellentmondást súlyosbítja a kereskedelmi bankokra vonatkozó, Bázel III néven ismert szabályozási intézkedéscsomag. Ez a szabályozás a fizikai aranyat a készpénz szintjére sorolja. Így a bankok mérlege szempontjából lényegében mindegy, hogy készpénzt vagy fizikai aranyat tartanak. Az EU bankjai esetében az intézkedés június végén lépett életbe, de az Egyesült Királyság bankjai számára a szabályozás csak 2022. január 1-jén válik hatályossá. A bankok és más pénzintézetek már bejelentették, hogy növelni fogják a portfóliójukban lévő fizikai nemesfémek mennyiségét.

A központi bankok továbbra is vásárolnak aranyat. Oroszország és Kína nyilvánosan kijelentette, hogy elidegeníti az amerikai dollárban elkülönített eszközeit, és kínai valutával vagy fizikai arannyal helyettesíti azokat. Lengyelország és Magyarország központi bankjai szintén vásárolnak aranyat. Az idei első negyedévben 36%-kal több aranyat vásároltak, mint 2020-ban. A kereslet már 3 egymást követő negyedévben folyamatosan növekszik, a fizikai arany vásárlási volumene pedig 2016 óta a legmagasabb. Ezzel szemben az ETF-ekben tartott arany mennyisége két éve a legalacsonyabb.

A befektetési portfóliókban az arany általános aránya jelenleg csak egyharmada a 10 évvel ezelőttinek, amikor az arany ára történelmi csúcsot ért el. Ennélfogva az arany árfolyama várhatóan még tovább fog emelkedni. Ezután az infláció lesz az arany áremelkedésének a fő hajtóereje.

Az ingatlanok, valamint más árucikkek intenzív áremelkedésének már most is szemtanúi lehetünk, amely alól nem jelent kivételt az éves szinten több mint 100%-os növekedés sem. A gazdaságban lévő papírpénz mennyiségének növekedése példátlan, és ha a korábbi években néhány százalékos nagyságrendű értékvesztés történt, akkor az elkövetkező években több tíz százalékos értékvesztést tapasztalhatunk. Ennek ellenére a vállalatok és a háztartások banki folyószámlákon tartott megtakarításai a valaha volt legmagasabb értéket teszik ki. A betétek reálértéke az infláció miatt csökken. Azt, hogy az infláció rendkívül gyorsan kicsúszhat a kezünkből, többek között a korábban a Közel-Kelet Svájcának nevezett Libanon lakói is megmutatták. Az infláció 2020-ban elérte a 84,9%-ot, ezért a bankok korlátozták a készpénzfelvételt és a külföldi átutalásokat. A lakosság libanoni fontban tartott megtakarításai egy év alatt értékük közel 90%-át elvesztették. Aki azt hitte, hogy az inflációt úgy tudja átvészelni, hogy megtakarításait más valutában tartja, szintén csalódott, hiszen a bankok visszatartják ezeket a megtakarításokat, és nem engedik kivenni őket. A gazdaság összeomlott, a 65 év feletti lakosság 80%-a nem részesül nyugdíjban és szociális juttatásokban, így a külföldi rokonok segítségére szorul.

 

Nemesfémek 2021 második negyedévében

 
arany
ezüst
Platina
Palládium
Legmagasabb ár Dollár/uncia
1 915,70
28,765
1 280,00
3 026,00
Dátum
1. 6. 2021
18. 5. 2021
10. 5. 2021
4. 5. 2021
Legalacsonyabb ár Dollár/uncia
1 710,10
24,26
1 027,00
2 469,50
Dátum
1. 4. 2021
1. 4. 2021
21. 6. 2021
21. 6. 2021

 

Nemesfémek 2021 második negyedévében

arany
Legmagasabb ár Dollár/uncia
1 915,70
Dátum
1. 6. 2021
Legalacsonyabb ár Dollár/uncia
1 710,10
Dátum
1. 4. 2021
ezüst
Legmagasabb ár Dollár/uncia
28,765
Dátum
18. 5. 2021
Legalacsonyabb ár Dollár/uncia
24,26
Dátum
1. 4. 2021
Platina
Legmagasabb ár Dollár/uncia
1 280,00
Dátum
10. 5. 2021
Legalacsonyabb ár Dollár/uncia
1 027,00
Dátum
21. 6. 2021
Palládium
Legmagasabb ár Dollár/uncia
3 026,00
Dátum
4. 5. 2021
Legalacsonyabb ár Dollár/uncia
2 469,50
Dátum
21. 6. 2021

 

Arany - Az arany árfolyama május végén és június elején érte el év eleje óta legmagasabb szintjét, hogy aztán a FED 2023-as lehetséges kamatemelésről szóló bejelentése nyomán visszaessen. Az arany ára elérte az unciánkénti 1 750 dolláros határt. A lényeg az egészben az volt, hogy nem lépte át ezt a határt, majd ezután újra az 1 800 USD/uncia szint fölé került. Technikailag ez a fejlemény annak a jeleként értelmezhető, hogy az aranynak vége. A 8 hónapja tartó úgynevezett medvepiac immár bikapiaci fázisba - vagyis emelkedő árfolyamokra - váltott. Egy nagyobb aranyvásárláshoz megfelelő ár unciánként 1 900 dollár alatt található. Azonban nem biztos, hogy az arany sokáig megmarad ez alatt a szint alatt.

Ezüst - Az ezüst árfolyama nem tért el számottevően az arany árfolyamának alakulásától. Továbbra is megmarad az aranyhoz viszonyított hosszú távú átlagánál, tehát körülbelül 60 unciányi ezüst egy unciányi aranyhoz viszonyítva. Az ezüst a második negyedévben meg sem közelítette a 30 USD/uncia lélektani határt. Az amerikai jegybank bejelentése után szintén csökkenést mutatott, százalékban kifejezve többet, mint az arany. Az ezüst számára reményt jelenthet az arany árfolyamának emelkedése és az új technológiák fejlődése, különösen az elektromobilitás, ahol az ezüstöt szupravezetőként hasznosítják.

Platina - A platina ára májusban megközelítette az 1 300 USD/uncia szintet, de nem lépte át azt. Június második felében az 1 000 USD/uncia lélektani küszöb közelébe került, de azt sem sikerült átlépnie. A platina továbbra is medvepiaci helyzetben van, és kilátásai meglehetősen negatívak - az ár az 1 050-1 200 USD/uncia tartományban stagnál. Pozitívum, hogy avtehergépkocsikra vonatkozó EURO VII szabvány bevezetése várhatóan járművenként akár három unciával megnöveli a katalizátorok platinafelhasználását.

Palládium - A palládium árfolyama rövid ideig meghaladta a 3 000 USD/uncia szintet, hogy aztán visszatérjen az alá. A bányászok a termelés korlátozására vonatkozó nyilatkozataikkal próbálják befolyásolni az árfolyamot. A személygépkocsikra vonatkozó kibocsátási határértékek szigorítása Kínában pozitívan hatott a palládium árára. Rövid távon negatívan befolyásolja az árat a gépkocsikba szánt forgácsok hiánya, ennek hatására kevesebb palládiumot használnak fel. Rövid távon az árak alakulását negatívan befolyásolja a gépkocsikhoz használt chipek hiánya, aminek következtében a palládiumfogyasztás is csökken.