Jelentés a nemesfémek globális piacáról a 2020. első negyedévre

Mgr. Libor Křapka, Ügyvezető igazgató IBIS InGold®, a. s.

14. 04. 2020

2020 első negyedévét erősen befolyásolta a COVID-19 járvány kialakulása. A koronavírus nemcsak az emberek életét korlátozta, hanem a gazdaságot és a pénzügyi piacokat is. Az arany iránti igény hihetetlen mértékben megnőtt, a kiajánlást a finomítói termelés leállása egy bizonyos ideig korlátozta. Az emberek sorban álltak, hogy rudat és érmét kapjanak.

2020. április 2. Prága - 2020 első negyedéve minden bizonnyal bekerül a történelembe. Március egyértelműen olyan hónap volt, amilyet a nemesfémek még nem látttak. Különösen a második és a harmadik hét volt egyedülálló. Március 6-án az arany túllépte az 1.700 USD küszöböt (ilyen magas árat utoljára 2012 végén regisztráltak, azaz több mint 8 évvel ezelőtt), majd tíz napon belül az ára unciánkénti 1.450 USD-os küszöbre esett vissza. Az arany 17%-ot veszített, de a hónap végére ismét 10%-al emelkedett, és elérte az 1.600 USD-t.

A nemesfémek volatilitása azonban a nemesfémek piacához képest nagyon alacsony volt. A részvények több mint 30%-ot veszítettek a héten. Azóta ismét kissé erősödtek, de továbbra is több mint 20%-ot vesztettek.

A piacokon zajló vihar fő oka mindannyiunk számára ismert. Ez a COVID-19. A járvány következményeitől való félelem - amely először Kína ipari területét sújtotta, majd Európában terjedt, és ebben a pillanatban láthatjuk a betegség kialakulását az Egyesült Államokban - pánikot váltott ki a piacokon és ezt követte az esés a tőzsdén. És végül, ez tükröződik a nemesfémek árában. A befektetők megpróbálták fedezni részvényeik veszteségeit a nyereséges aranypozíciójuk eladásával. Hasonló helyzetet tapasztaltunk 2008-ban, amikor az összes beruházás - részvények és nemesfémek - visszaestek az Egyesült Államok pénzügyi válsága után. A részvények azonban továbbra is csökkentek, másrészt az arany elegánsan történelmi magaslatokba szárnyalt, ami trójai unciakénti 1.900 USD-t jelentett. Manapság ugyanez a forgatókönyv valószínűsíthető. A gazdaság bizonyos mértékű lassulása már hosszú ideje várható, ezért az arany már az elmúlt évben 19% -kal megerősödött, bár senki sem számított arra, hogy a gazdaság teljesen leáll.

A gépjárműgyártók, amelyek elsősorban az európai gazdaság mozgatórugói, leállították a termelést, és országszerte mindenhol bezártak a szállodák és éttermek. A repülőgépek szórványosan repülnek, és a globalizációval összefüggő összes iparág nagy veszteségekkel néz szembe. Senki sem tudja kiszámolni, ez milyen hatalmas lesz. Az ingatlanárak várhatóan hirtelen esni fognak. Különösen bajba kerülhetnek azok a tulajdonosok, akik csak rövid ideig, például turistáknak adták bérbe őket. Ha jelzáloggal rendelkeznek és az autóiparban vagy a repülés területén dolgoznak, helyzetük még nehezebb lesz.

Az európai bankok részvényei nagyon alacsonyak, a fennálló hitelek kockázata óriási. A kontinensek kormányai továbbra is korlátlan pénzellátást ígérnek a gazdaság számára. De ez csak a hit által fedezett pénzt jelent, amely némi értékre fog szert tenni, nem több. Ez a hit most súlyosan megrendült. Közvetlenül a piacok bukása után az emberek szerte a világon nemesfémeket és főleg aranyat vásároltak. A német folyóiratokban a sorbanálló embereket mutatták a fizikai aranyat áruló üzletek előtt. A boltokban lévő arany szemlátomást felszívódott. És abban a pillanatban, amikor a finomítók rendes havi mennyiségben kaptak megrendeléseket, Ticino kanton regionális kormánya, amely Olaszország leginkább érintett térségében helyezkedik el, úgy döntött, hogy bezárja az összes olyan vállalkozást, amelyek nem alapvető szükségleteket biztosítanak. Ekkor a fizikai arany szinte eltűnt szem elől. A legtöbb e-üzlet és más értékesítő bezárta üzleteit és szüneteltette a befektetési fémek eladását vagy akár rögzítését. Abban az időben kiderült, hogy milyen társaságoknak van valójában jó kapcsolata a finomítókhoz, és melyek azok a társaságok, akik csak állítják, hogy jó kapcsolatuk van, miközben közvetítőktől vásárolnak.

Az IBIS InGold büszke lehet arra, hogy még a legkritikusabb pillanatban sem függesztette fel azon ügyfelek a kifizetését, akik rendszeres megtakarításokat indítottak és rögzítettek, és így folyamatosan részesülhetnek a fontos árátlagoló hatásból - még a nagy áringadozások idején is. A PAMP Finomítót arra kényszerítették, hogy ideiglenesen leállítsa gyártását, miközben nyitva hagyta a lehetőséget a megrendelésére és az ár rögzítésére. Közvetlen partnereik így folytathatták a fizikai arany által fedezett rögzített áron történő megrendeléseket, és ők képesek voltak átadni ezt az előnyt ügyfeleiknek.

Jelenleg nagyon nehéz felbecsülni a befektetési fémek árának alakulását. Ám egy dolog biztos. Manapság kirajzolódik a különbség a fizikai és a papíralapú arany között - ez utóbbi az elsősorban tőzsdén forgalmazott arany, amelyet csak az ezeket kibocsátó vállalatok papír alapú ígéretei fedeznek. Egy uncia befektetési érme ára az aukciós portálokon meghaladja a 2.000 USD-t, azonban az arany ára a tőzsdén körülbelül 1.600 USD. Ez azt jelenti, hogy a tényleges fizikai arany birtoklásának előnye unciánként 400 USD. Ez közel 13 000 USD kilogrammonként - azaz 25%-os felár az igazi arany tulajdonáért. Az arany ára a tőzsdén ezekre az értékekre irányul. A vásárlóknak csak világossá kell tenniük, hogy csak az igazi arany valódi és egyetlen papír sem helyettesítheti azt.

 

Nemesfémek 2020 első negyedévében

 
Arany
Ezüst
Platina
Palládium
Legmagasabb ár Dollár/uncia
1 703,00
18,9675
1 110,00
2 872,50
Dátum
6. 3. 2020
24. 2. 2020
24. 1. 2020
27. 2. 2020
Legalacsonyabb ár Dollár/uncia
1 451,50
11,8050
564,00
1 495,00
Dátum
16. 3. 2020
16. 3. 2020
16. 3. 2020
16. 3. 2020
Arany
Legmagasabb ár Dollár/uncia
1 703,00
Dátum
6. 3. 2020
Legalacsonyabb ár Dollár/uncia
1 451,50
Dátum
16. 3. 2020
Ezüst
Legmagasabb ár Dollár/uncia
18,9675
Dátum
24. 2. 2020
Legalacsonyabb ár Dollár/uncia
11,8050
Dátum
16. 3. 2020
Platina
Legmagasabb ár Dollár/uncia
1 110,00
Dátum
24. 1. 2020
Legalacsonyabb ár Dollár/uncia
564,00
Dátum
16. 3. 2020
Palládium
Legmagasabb ár Dollár/uncia
2 872,50
Dátum
27. 2. 2020
Legalacsonyabb ár Dollár/uncia
1 495,00
Dátum
16. 3. 2020

 

Arany - nagyon viharos negyedévet tapasztalt. Egy kereskedési hét alatt a 17%-os áringadozások egyediek. A további fejlődés szempontjából fontos, hogy az arany ára 1.630 USD felett maradjon, és utána meghaladja az 1.705 USD értéket. Miután letöri ezt a technikai akadályt, az aranynak nyílt útja van felfelé. Fontos azonban, hogy abban a valutában kísérjük figyelemmel az árat, amelyben az aranyba fektettünk. Az arany már számos világvalutában csúcson jár.

Ezüst - nem volt képes olyan gyorsan helyreállni a március közepén tapasztalható meredek hanyatlásból, mint az arany, és továbbra is 15 USD/uncia alatt marad. A fizikai fém iránti kereslet azonban továbbra is nagy, és ez az árat fel tudja emelni annak ellenére, hogy aggódnak az ipari termelés súlyos leállása miatt. Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy az ezüst teljes keresletének 50%-át az ipari kereslet teszi ki, ami hatással van annak árára.

Platinum - nagyon érzékeny az autóipari kereslet alakulására. A platina kilátásai a jelenlegi leállás miatt nem túl rozsásak. Az ékszerekben való további felhasználása szintén veszélyben van. Valójában várhatóan csökken az ékszeripari termékek iránti kereslet, amelyek pusztán maradványáruk.

A palládium - a nagy hanyatlás ellenére - unciánként 1500 USD alatt volt - képes volt visszatérni a 2200 USD-ra, miközben sikerült fenntartania az aranyhoz hasonló fejlődést. Még itt is fontos lesz, hogyan alakul az autóipari helyzet, és vajon minden nagy autóipari gyártó húsvét után megnyitja-e gyártóüzemeit, ahogyan most bejelentették. A gépjárműgyártók nagyon hasznosnak találták a gyártás leállítását, mert 2019 végén autóik nagy részét raktárra gyártották, és az eladások stagnáltak. Az egy hónapos leállás nagyon is kényelmes volt számukra. A második kérdés az, hogy milyen mély lesz a gazdaság visszaesése, és egyáltalán beindul-e az új autók eladása.