Jim Rogers: „Nem találkoztam még egy ennyire kiélezett gazdasági helyzettel. Mindenképpen a fémekhez fogok nyúlni.”

IBIS InGold Szerkesztősége

11. 12. 2020

Az Egyesült Államok kormánya által vállalt adósság vagy az a pénz, amelyet a Fed lelkesen nyomtat, a 2021-es év egyik legnagyobb kockázatát jelenti. Jim Rogers, a Quantum Fund befektetője és társalapítója ismertette a jövő év legnagyobb gazdasági fenyegetéseit. Előrejelzései valóra szoktak válni. Ő volt az első ember, aki 2000-ben megjósolta az „alapanyag-boomot”.

 

Rogers, a Holdings and Beeland Interests elnöke, Szingapúr a Reuters hírügynökségnek elmondta, hogy a piacok számára nagyon nehéz időszak várható a következő évben. Bevallotta, hogy nem találkozott még olyan anyagilag nehezebb pillanatokkal, mint amelyekhez az államok globális eladósodása vezetni fog.

„2008-ban borzalmas időket éltük a túl nagy adósságok miatt, és 2008 óta az adósság mindenhol az egekbe szökött. Nem is tudjuk kiszámolni, hogy mekkora az eladósodás. Nem is tudjuk kiszámolni, hogy mekkora az adósságállomány” - mondta Rogers a Reuters Global Investment Outlook Summit 2020-on.

Szerinte a fő problémát az Amerikai Egyesült Államok Központi Bankja (FED) okozza, amely továbbra is pénzt nyomtat és azt el is költi. Joe Biden alatt minden bizonnyal folytatódik ez a helyzet. Joe Biden azt tervezi, hogy Janet Yellen volt szövetségi tartalékelnököt nevezi ki a következő pénzügyminiszterré.

"Yellen szeret nyomtatni és pénzt költeni, így a jegybank által követett trend folytatódik" - mondta Rogers. Úgy véli, hogy védekezni kell az amerikai dollár korrekciója ellen és biztonságos kikötőbe kell hajózni.

Rogers elismerte, hogy korábban befektetésként figyelmen kívül hagyta az aranyat. Megjegyezi azonban, hogy az ára csökken, és ezt a lehetőséget arra használja, hogy biztosítsa magát a fent említett „madárijesztőkkel” szemben.

Azt mondta, hogy mind aranyba, mind ezüstbe kíván befektetni. Úgy látja, hogy mindkét fém nagy szereplő a portfólió diverzifikációjában.