Magyarország növeli aranytartalékait. Így megvédik magukat a koronavírus gazdasági hatásaival szemben

IBIS InGold Szerkesztősége

11. 06. 2021

A Magyar Központi Bank, az MNB (Magyar Nemzeti Bank) hosszú távú befektetési terveinek részeként növelte aranytartalékait. A nemesfém tulajdona 31,5 tonnáról 94,1 tonnára emelkedett. Magyarország 2018 óta növeli aranybefektetését, és legutóbbi vásárlásának köszönhetően az aranytartalékkal rendelkező országok listájának élére került.

Az arany biztonságos befektetésnek számít. Ennek oka a hosszú távú hozama és az a tény, hogy nem jár hitelkockázattal. A kötvények mellett az arany az egyik legfontosabb tartalékeszköz. Így érzékelik a központi bankok, amelyek az elmúlt években világszerte növelték ezen eszközüket (2018-ban és 2019-ben 669 tonnával).

Az MNB 2018 óta megháromszorozta aranytartalékát. Aranytartaléka mértékével megszerezte a 36. helyet a nemzetközi rangsorban. Most Európában a 3. helyen állnak, miközben Kelet- és Közép-Európában az élen járnak. Magyarország minden lakosára 9,6 gramm arany jut. A bank a jelenlegi vásárlások fő motivációjaként a COVID-19 járványból eredő gazdasági kockázatokat említi. A gazdasági problémák, beleértve a közelgő inflációt, okozzák, hogy a bankok, de magánszemélyek is az aranyat választják, mint biztonságos kikötőt.

A Magyar Nemzeti Bank már 2018-ban elindította a beszerzést, és jelentősen növelte tartalékát - 3,1 tonnáról 31 tonnára. Ennek az emelésnek köszönhetően a bank elérte Közép- és Kelet-Európa többi központi bankjának átlagos szintjét.

Magyarországnak gazdag múltja van az arany tekintetében. A második világháború kitöréséig az ország folyamatosan növelte aranytartalékát. A második világháború után 30 tonna össztömegű érmét és rudat kapott vissza, és a bank ezután viszonylag rendszeresen vásárolt nemesfémet. Az 1990-es években, a politikai átalakulás idején, megszabadult aranya nagy részétől, amely 50 tonnáról mindössze 3,1 tonnára csökkent. Most visszatér a nemesfémhez, hogy megvédje magát a gazdasági fenyegetésekkel szemben, és hogy birtokában tudjon egy értéket megőrző biztonságos eszközt.