Mi történik a nemzeti bankok tartalékaival? Elemzők szerint az arany kedvezőbb esélyekkel bír, mint a Bitcoin

IBIS InGold Szerkesztősége

27. 04. 2022

Az ukrajnai válság kétségtelenül hosszú idő óta az egyik legsúlyosabb konfliktus. Senki sem számított arra, hogy valami ilyesmi fog történni Európában. Elemzők szerint a jelenlegi kelet-európai események még néhány évig nagy hatással lesznek a pénzügyi piacokra és a geopolitikai helyzetre.

 

"Elemzésünk eredményei arra utalnak, hogy az arany és a Bitcoin ára drámai mértékben emelkedni fog" - írják jelentésükben Natalia Gurushina és Eric Fine, a VanEck alap elemzői. Előrejelzésük szerint az arany elérheti a 31 000 dollárt trójai unciánként. Az elemzők ugyanakkor rámutatnak, hogy a nemzeti bankok hagyományos tartalékeszközét a nemesfémek fogják jelenteni.

A feszült geopolitikai helyzet és a globális pénzügyi piacokon bekövetkezett változások miatt a VanEck olyan forgatókönyvet dolgozott ki, amely az elkövetkező években könnyen valósággá válhat. Ezek az elemzések a jelenlegi aranytartalékok és a globális pénzmennyiség összehasonlításán alapulnak.

"Néhány ország nem illik bele a táblázatba, például Japánban sok pénz van forgalomban, de kevés az arany, ugyanez igaz Nagy-Britanniára vagy Kínára" - kommentálják a jegybankok helyzetét az elemzők, miután tavaly jelentősen növelték aranytartalékaikat. Az elemzők szerint azonban a központi bankoknak ismét növelniük kell tartalékaikat, hogy az egyes országok általános gazdasági stabilitását fokozzák. Várhatóan a jövőben az aranyhoz nyúlnak majd, a népszerű kriptovalutáknak nincs ilyen esélyük.

Gurushina és Fine azonban a jelentésben többször megismételte, hogy kilátásaik szélsőséges forgatókönyveken alapulnak. Céljuk, hogy kiindulópontot adjanak a központi banki tartalékok alakulásáról szóló vitához. Megjegyezték, hogy az előrejelzésükben alkalmazott valószínűségek erősen megfontolandók és szubjektíven kiigazítandók.

"Például egy olyan befektető, aki 10%-os esélyt lát arra, hogy az arany jelentős tartalékeszközzé válik, azt mondhatja, hogy a mi "szélsőséges forgatókönyvünk" szerinti 31 000 dolláros unciánkénti ár 3 100 dolláros unciánkénti várható célárat jelent" - áll a jelentésben.

E "szélsőséges forgatókönyv" megvalósulása a Lady Fortuna arany uncia aranyrúd árának 12 200 000 Ft-ra történő emelkedését jelentené a fizikai aranyba befektetők számára. Ha a 10%-os "szélsőséges forgatókönyv" megvalósul, akkor a Lady Fortuna unciájának ára 1 220 000 Ft körül alakulhat. Az arany árának ilyen drámai emelkedését jelzik a VanEck elemzésének eredményei.