Morris kiszámította az arany árát 2030-ra. A trójai uncia ára 7000 amerikai dollárig emelkedhet.

IBIS InGold Szerkesztősége

18. 08. 2020

A befektetők szerte a világon meglepődtek. Az arany vezető szerepet játszik a befektetések között. Legyőzte a részvényeket a fejlett és a feltörekvő piacokon egyaránt. Az a nagy hír, hogy ha a 21. század elején 100 amerikai dollárt fektetett be a sárga fémbe, akkor az most már majdnem hatszor annyit ér. De a következő tíz évben még sokkal többet kereshet ezen. Charlie Morris közgazdász azt jósolja, hogy 2030-ra egy trójai uncia arany több mint 7000 amerikai dollárt fog érni.

Ha visszatekintünk a 2000-es évre, akkor szembetűnnek a nemesfém árának fő mozgatórugói. Ez csökkenti a reálkamatlábakat, miközben az Egyesült Államok csökkenti kötvényhozamát a várt inflációs rátával. A közelmúltban még negatív számokat is írtak. Így nem meglepő, hogy az arany nagyon népszerűvé vált. Azonban egy kicsit nagyobb meglepetés az oka annak, hogy ilyen olcsón értékesítették...

 

Az arany az infláció leveli békája

„Az ezredforduló eleje óta az arany ára alulmúlta a valós értékét, amelyet az infláció és a kamatlábak határoznak meg. Az arany 2008-ban meghaladta saját valós értéket, 2011-ben értéke elért egy képzeletbeli felső határt, majd néhány évre visszaesett. Most ismét felfele törhet”- kommentálja Morris az aranyár alakulását.

Morris szerint az arany biztonságos menedék, különösen válság idején, amikor a reálhozamok csökkennek és az infláció növekszik. A fém azonban nagyon gyorsan képes alkalmazkodni még az ellenkező jelenséghez, a deflációhoz is - ez az alkalmazkodási képesség a kiváló minőségű eszközök jele. „Az aranynak elképesztő képessége van arra, hogy az inflációt még annak megérkezése előtt előrejelezze, majd az infláció visszavonulásával, az arany is visszahúzódik, ezzel teret engedve más befektetéseknek.

Ezt 2000 és 2005 között is megjósolták, amikor az ár ugyanúgy nőtt, mint 2008 és 2011 között. 2018 elején az arany ára újra feléledt, ami elvezet minket az idei és a következő évhez, amikor Morris szerint újabb nagy inflációs hullámnak kell felbukkannia.

„Az arany már most kompenzálja a jelenlegi inflációs rátát. Továbbá reagál a kamatlábakra, amelyek megmutatják a készpénz értékét.”

 

Miért emelkedik 2030-ig az arany ára?

Három fő tényezőt kell figyelembe venni, amelyek befolyásolják a sárga fém árát. Az első az infláció mértéke (amelyet azonban nehéz pontosan megjósolni), a második tényező a reálárfolyam, a harmadik pedig az arany ára a reálértékhez viszonyítva.

„Nehéz pontosan megjósolni az inflációt. Ezért ezt lazán kezelem”- írja Morris az előrejelzésében. "Ha az elmúlt évtized átlagos inflációs rátája évi 4%, akkor 2018 és 2030 között eléri a 48% -ot."

Ha az inflációs ráta 4% körüli, és a FED a kamatlábakat a jelenlegi szinten tartja, az arany reálértéke 2030-ig eléri a 4.124 amerikai dollárt.

Végül: az arany ára a tőzsdén a valós értékhez viszonyítva. Az arany ára 2011-ben 50% -kal haladta meg a reálértéket. "Figyelembe véve a válság mértékét, jogosan kijelenthetjük, hogy az arany ára meglehetősen hasonlóan alakul majd." Így a jelenlegi helyzetből kiindulva Morris feltételezi, hogy ez az arány 21% -kal növekszik.

A fent említett tényezőket racionálisan kell vizsgálni, ha meg szeretnénk jósolni az arany árának alakulását. Morris feltevései alapján a sárga fém ára 2030-ban eléri a trójai unciakénti 7.370 amerikai dollárt.

Charlie Morris az Atlantic House Investment Fund elemzője és közgazdásza. Korábban a Newscape pénzügyi csoportban és a HSBC Befektetési Alapban dolgozott. Mindig a diverzifikált portfóliók kezelését felügyelte.

 

Forrás: THE RATIONAL CASE FOR $7,000 GOLD BY 2030