Nyomós érvek szólnak az arany mellett.

IBIS InGold Szerkesztősége

15. 10. 2020

Az aranypiac talaja egyre termékenyebb, és a 2021-re vonatkozó előrejelzések nagyon optimisták. A jelenlegi elemzések azt sugallják, hogy a nemesfém ára jövőre a korábban előre jelzettnél is jelentősen emelkedhet.

Az arany árának fő mozgatórugói közé tartozik a válság elleni védekezés iránti növekvő igény, a változó geopolitikai feltételek (gazdasági válság, a gazdaság fiskális támogatása vagy az Egyesült Államok választásai), valamint az a tény, hogy az arany hírneve mint biztonságos menedék egyre növekszik, egyre közismertebbé válik.

Az arany ára a közelmúltban meredeken emelkedett, amit a fogyasztók kezdnek észrevenni. Távolodnak az olyan kötvényektől, amelyek csak csekély hozamot biztosítanak számukra, és aranyba fektetnek, így a fém iránti kereslet továbbra is növekszik.

Azonban nem csak a magánbefektetők fektetik be alapjaikat aranyba. A központi bankok fedezeti alapokba, bányakészletekbe vagy közvetlenül fizikai aranyba is befektetnek. A befektetők és a központi bankok egy közös vonást mutatnak. Meg akarják védeni magukat a koronavírus-válság következményeitől, amely valószínűleg magas inflációt okoz. Ez nem érinti az aranyat, éppen ellenkezőleg, támogatja az árát, és az aranyba történő befektetés nagymértékben enyhítheti azt a tényt, hogy ennek során a pénz veszít értékéből.

"Úgy tűnik, az arany egy biztonságos kikötő. A pénz védelme a válságtól. A befektetési formák eltérőek. A legjobb és leggyakoribb választás azonban a fizikai arany, amely sokkal jobban véd, mint a papírarany. Például Indiában és Kínában egyre nagyobb az igény az ékszerekre ”- állítja az SMBA (a nemesfémek kereskedelmét felügyelő egyesület).

Forrás: Bloomberg Intelligence, Metals Focus, WGC, GFMS, IMF

E szövetség szerint 2021-es év nagyon fontos lesz az arany ár szempontjából. Ritkán fordul elő, hogy a piac ennyire hajlik a fém felé, és a következő év számos alapvető tényezőt hoz, amelyek előre tolják a fémet. Különösen ebben a gazdasági válságban, jelen van az emelkedő infláció, az alapok növekvő népszerűsége, ahol az arany képviselteti magát, a dollár esése és a kötvények alacsony vagy negatív kamatlába.

És milyen árat várhatnak a befektetők? Az LMBA elemzései szerint az arany 35% -kal növekedhet jövőre, ami majdnem 840.000 forintra emelné az egy unciás Fortuna rúd árát. De az ár tovább is emelkedhet. Számítások és más elemzők becslése szerint a Lady Fortuna ára meghaladhatja a 1.200.000 forintot.