Szétnyílik az olló a fizikai és a papírarany értéke között. A változás Svájcból indulva érkezik hozzánk

IBIS InGold Szerkesztősége

16. 06. 2021

Leginkább a bankok viselkedése változik várhatóan az aranyvásárlásokban. Az európai bankok működését június 28-tól (az Egyesült Királyságban 2022. január 1-jétől) a Basel III néven ismert, a nemesfémek piacát érintő, új előírások szabályozzák. Innentől kezdve az arany első osztályú eszközzé válik.

 

Ez mit is jelent? 

A likviditás és a kockázat szempontjából az arany a banki eszközök vezető globális valutáinak - mint például az amerikai dollár és az euró - szintjére emelkedik. Ennek következtében egy hitelesített, biztonságos és likvid befektetésnek számít, és az első kategóriába történő bevezetésével értéke a bankok mérlegében 100% -ra emelkedik az eredeti 50% -hoz képest.

A változások azonban csak a kihelyezett aranyat érintik, tehát azt az aranyat, amely közvetlen az ügyfél tulajdonában van. Ez viszont csak a fizikai aranyra jellemző. Ezért feltételezhető, hogy a kereskedelmi és a központi bankok hamarosan további felvásárlásokat kezdeményeznek ezen a téren.

Tudvalevő ugyanis, hogy a bankok  felvásárlásokba kezdtek 2017-ben is, amikor a Bázel III szerinti határozat az aranyat az első kategóriába sorolta. Tavaly is eluralkodott az aranyláz. A központi bankok 651,5 tonnát vásároltak ebből a fémből, ez az elmúlt ötven év felvásárlásának legnagyobb részét teszi ki. Ez a tendencia azt bizonyítja, hogy az arany növekedési periódus előtt áll.

A papírarany értéke viszont a fizikai arannyal szemben csökkenni fog, ezért érdemes aranyrészvényeit rudakba vagy érmékbe konvertálni. Minél hamarabb lép ez ügyben, annál jobb. Andrew Lan, az Investing.com elemzője szerint ez lehet az utolsó esély arra, hogy a mostani alacsony áron jussunk fizikai aranyhoz, mivel a kereslet jelentősen növekszik e alacsony kockázatú eszköz iránt.

 

A Bázel III

A Bázel III egy olyan nemzetközi intézkedéscsomag, amelyet a Bázeli Bizottság alkalmazott a legutóbbi nagy pénzügyi válság idején, amelyben a neves Lehman Brothers bank is elbukott. E rendeletek célja, hogy megelőzzék az adott gazdasági ciklus recessziójának - válságának - súlyos következményeit. A rendeletek szabályozzák a bankok tőkemegfelelését, a stressztesztet és a teljes piaci likviditás értékelését is.