Zlato překonává očekávání a znovu potvrzuje svou pověst bezpečného přístavu

Zlato překonává očekávání a znovu potvrzuje svou pověst bezpečného přístavu

10. 04. 2024
IBIS InGold

Další milníky překonány. Cena zlata překonala hranici 2 300 USD za trojskou unci. Významně se na tom podílí úrokové sazby, ale také nejistota na světových trzích. V nejistých časech se investoři snaží najít bezpečný přístav a právě 6 000 let tradice drahého kovu jim přináší jistotu.

Zlato neskutečně září. Nejenže bez pochyb pokrylo dopady vysoké inflace, které jsme byli svědky v uplynulých měsících (viz Zlato nastavuje nové mety. Inflaci překonalo dvojnásobně), jeho cena dál roste a jen v březnu překonala několik důležitých milníků. V českých korunách si zlato od začátku roku 2024 připsalo téměř 20 %, v eurech 16 %, v polských zlotých 14 % a v maďarském forintu 18 %.

 

Vývoj ceny zlata v Kč, zdroj: IBIS InGold

 

Co pohání cenu zlata?

V současné době čelí ekonomika nejedné výzvě. Nejistota na trzích, oslabení dolaru, obavy z recese, válečný konflikt na Ukrajině a obavy z rozšíření konfliktu na Blízkém východě, ale i otazníky kolem stability bankovního sektoru anebo trhu s realitami jsou příčinami zvyšující se nestability. V takovém podnebí hledají investoři místo, kam své peníze uložit a kde je zhodnotit. Právě zlato dokáže na otřesy reagovat a svým majitelům poskytuje klidné spaní.

Jejich touhu po zlatě podporují také očekávání ohledně snižování úrokových sazeb. Některé státy ke snížení úrokových sazeb již přistoupily, a tak jsou velmi bedlivě sledovány jednání a kroky ECB a FEDu. Nižší úrokové sazby snižují atraktivitu např. spořicích účtů nebo dluhopisů, a investoři tak hledají, jak své peníze zúročit v jiných bezpečných aktivech.

Na růstu ceny zlata se podepisuje i slábnoucí dolar a rostoucí poptávka. Lidé díky nedůvěře v měnu přestávají brát zlato jen jako investici, ale jako skutečnou univerzální světovou měnu. Její hodnota dlouhodobě roste a poskytuje bezpečí a finanční klid. V posledních dvou letech ale výrazně roste i objem nákupu zlata ze strany centrálních bank. Zatímco ještě před konfliktem na Ukrajině centrální banky nakupovaly v průměru 118 tun zlata za čtvrtletí, dosahuje nyní aktuální výše jejich čtvrtletních nákupů 291 tun zlata. Průměrné čtvrtletní nákupy vzrostly o 147 % a vše nasvědčuje tomu, že nákupy centrálních bank budou i nadále velmi silné.

 

Má smysl nyní investovat do zlata?

Rozhodně ano, pokud tedy nemá jít pouze o spekulativní krátkodobou investici. Cena zlata roste dlouhodobě a není tomu dlouho, co se nám cena nad 2 000 USD zdála jako příliš optimistická. Zlatu vše hraje do karet a stále větší počet analytiků očekává jeho další růst. Rok 2024 by podle jejich očekávání mohlo zlato uzavírat na hodnotách kolem 2 400 – 2 600 USD.

Je pravdou, že cena zlata kolísá, ale to by neměl být důvod s investicí do zlata čekat, vysněné ceny zlata bychom se už nemuseli dočkat. Nejlepší strategií je pravidelná investice. Využíváte tak efektu průměrování ceny a máte jistotu, že vám portfolio bude dobře sloužit.


Začněte spořit ještě dnes!

Vybudujte si své rodinné bohatství a sbírejte úrodu ze své investice

Fortuna chci spořit