Gyakori kérdések

DIVERZIFIKÁCIÓ

Mibe fektessünk be? Milyen a kiegyensúlyozott portfólió? A pénz elosztása ugyanazon eszköz több típusára már diverzifikációnak számít?

A kiegyensúlyozott befektetési portfólió olyan portfólió, amely mindig a lehető leghatékonyabban működik. Ahhoz, hogy a beruházások kiegyensúlyozottak legyenek, a pénzt okosan kell elosztani több eszköz között. Ideális kombinálni a kockázatos, magasabb hozamú eszközöket (részvényeket) például ingatlanokkal és olyan fenntartható eszközökkel, mint az aranybefektetés.

A (kockázattal korrigált) diverzifikált portfólió összeállítása során egy általános hiba az azonos eszköz különböző változataiba történő befektetés. Az igazán diverzifikált portfólió NEM az a hely, ahol pl. csak részvények fordulnak elő, még akkor sem, ha azok különféle társaságoktól származnak. Ez az elv gyakran több kárt okoz, mint hasznot.

PORTFÓLIÓ

Mit jelent ez? Hogyan lehet megfelelően összeállítani?

A befektetési portfólió a különféle típusú eszközökbe történő befektetések összessége (még több azonos típusú eszközbe). Ön dönti el, hogyan állítja össze saját portfólióját. A gyorsan jövedelmező befektetések gyakran magas kockázattal járnak. Ezzel szemben a biztonságosabb portfólió egy alacsonyabb hozamot jelent.

A befektetés összeállításának legjobb módja egy hosszú távon stabil portfólió összeállítása, amely minden helyzetben működik. Ezt úgy lehet elérni, ha követik a harmadolás szabályát, és több eszközre osztják el a pénzt, amelyek kölcsönösen fedezik egymás hátát.

VÉGREHAJTÁS ÉS ÖRÖKLŐDÉS

Miért jó az arany biztosítékként végrehajtás esetén is, és miért könnyebb adományozni vagy örökségül hagyni, mint a pénzt?

A nemesfémekbe történő befektetésnek egy nagy előnye van - névtelen. A tulajdonos bármikor vehet vagy eladhat aranyat valakinek anélkül, hogy jelentést vagy nyilvántartást kellene vezetnie arról, hogy kivel folytatta le az adás-vételt vagy cserét. Ez határozott előnyt jelent, ha az érintett személynél például lefoglalás vagy öröklés esete áll fenn, és a nemesfém nem nálunk van letétben, hanem az otthonában tartja.

ARANY KÖZVETÍTÉSE

Mire van szükségem az arany értékesítéséhez? Hogyan lehetek partner? Mire figyel a Magyar Nemzeti Bank az arany eladásakor?

A befektetési arany és ezüst értékesítéséhez a tanácsadónak nem kell elvégeznie szakmai minőségi, alkalmassági teszteket és megszereznie pénzügyi tanácsadói igazolásokat. Ezeket a termékeket a Magyar Nemzeti Bank nem szabályozza, mivel nem tekinthetők pénzügyi eszköznek.

A befektetési arany előírt tisztasággal és meghatározott minimum súllyal rendelkező aranyrúd vagy aranyérme. A befektetési arany - az elnevezése ellenére - nem tartozik az MNB által felügyelt befektetési termékek közé, nem vonatkozik rá az OBA vagy BEVA garanciája.

A befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) Bszt. 5. § (1) bekezdése alapján befektetési szolgáltatási tevékenységet pénzügyi eszközre vonatkozóan lehet végezni. A fizikai arany és ezüst nemesfémrúd a Bszt. 6. §-a alapján nem minősül pénzügyi eszköznek, így befektetési arannyal kapcsolatos értékesítési tevékenység nem tartozik a befektetési vagy pénzügyi szolgáltatások sorába.

Tekintettel arra, hogy a befektetési arany nem tartozik az MNB által felügyelt befektetési termékek közé, ebből adódóan fokozottan figyelemmel kell lenni az ügyfelek részletes, minden lényeges körülményre kiterjedő tájékoztatására, ideértve az MNB hatáskörének hiányát is.

A befektetési arany közvetítése jutalék alapú, adóköteles bevétellel járó tevékenység. A tanácsadóknak maguknak kell gondoskodniuk akár céges, akár természetes személyként az adó megfizetéséről, ennek adminisztratív részleteiről érdeklődjön a könyvelőjénél. Az IBIS InGold havonta egyszer részletes bontású jutalékelszámolást küld a partnereknek, majd a szerződött céges partner bankszámlájára utalja a jutalékot. Egyéni vállalkozók általában a 749002: Közvetítési, ügynöki szolgáltatás tevékenység felvételével végeznek közvetítői tevékenységet, mivel ennek a tevékenységnek a végzéséhez sem engedély nem kell, sem bejelentési kötelezettséggel nem jár. Akik már pénzügyi tanácsadóként tevékenykednek ők gond nélkül közvetíthetik az IBIS InGold termékeit, de minden esetben érdemes konzultálni egy könyvelővel.

ARANYALAPOK

A papír alapú arany valóban arany? Mennyire biztonságos a papírba történő befektetés, ki vesz részt a vételi és eladási folyamatban, és látja a befektetéseim összes mozgását?

A papírarany egy pénzügyi eszköz, és a befektető gyakran csak ígéretet vásárol, egy légvárat. Valójában az aranyozott papírlapon deklarált arany fizikailag nem létezik, vagy a bizonylatokban kibocsátott aranymennyiség meghaladja a rendelkezésre álló fizikai arany tényleges mennyiségét. A papírbefektetési rendszer az egyszerű befektető számára ellenőrizhetetlen, a bankárok, politikusok és pénzügyi intézmények döntéseitől függ. A papírarany elszámolása többnyire pénzben, nem pedig fizikai aranyban történik.

MIÉRT IIPLAN®

Mindenki megtakaríthat aranyban? Mi van, ha nem vagyok képes fizetni, vagy éppen ellenkezőleg, ha többet akarok befektetni?

Az IBIS InGold intelligens befektetési terv segítségével havonta 1.200 forinttól lehet aranyba fektetni. A kifizetéseket saját döntése szerint növelheti, csökkentheti, vagy a teljes szerződést kifizetheti az aktuális pénzügyi lehetőségei szerint. Az iiplan® extra költségek felszámolása nélkül más személyre is átruházható.

Az iiplan® szerződés megkötésének egyetlen feltétele a nagykorúság. Mindenki, aki törődik pénzével és megtakarításaival, befektethet aranyba. Az aláírás nélküli szerződésnek köszönhetően bármikor, bárhonnan megkezdheti befektetését. Egyszerűen csak menjen fel az internetre. Nincs korlátozva a szerződések száma sem. Különböző célokra több aranymegtakarítást is kialakíthat.

MIRE JÓ A RENDSZERESSÉG

Előnyösebb az arany egyszeri vásárlása, vagy rendszeres megtakarítás? Mit érhetek el a nemesfémbe történő rendszeres befektetéssel?

Az egyszeri befektetés nagyszerű. A rendszeres pénzmegtakarítás azonban sokkal elérhetőbb és általában jövedelmezőbb. Az arany rendszeresen megvásárolható az iiplan® segítségével (intelligens befektetési terv). Minden befizetett összeggel a kiválasztott befektetési rúd vagy érme egy részét vásárolja meg. Így átlagáron kalkulálódik a nemesfémek beszerzési ára, és az egyes beruházási hullámok közötti különbségek is csökkennek.

A rendszeres befektetésnek köszönhetően nagyobb rúdba vagy érmébe lehet befektetni, és egy gramm arany ára kedvezőbben alakul. Sőt, havonta egy kisebb összeg nem olyan megrázó a házi költségvetés számára, mint egy hatalmas egyszeri beruházás.

UNCIA

Miért ez az alapegység az arany mérésében? Mi a története, és hogyan lehet konvertálni gramm vagy font egységekre?

A trójai uncia (oz) az ezüst, arany, platina és más nemesfémek vagy drágakövek nemzeti és nemzetközi piacán az alaptömeg egysége. A név Troyes francia városából származik, ahol a középkorban először használták a kereskedelemben. Egy trójai uncia = 1/12 trójai font = 31.1034768 gramm; 32,15 trójai uncia = 1 kilogramm.

FINOMSÁG/TISZTASÁG

Hogyan lehet felismerni az igazán jó minőségű aranyat és hogyan mérjük annak tisztaságát? Mit jelent a karátos egység, és mi az az ezrelékes módszer?

A tisztaság foka az arany tisztaságát/finomságát jelenti. Az IBIS InGold által eladott arany kiváló minőségű és a legmagasabb tisztaság (999,9/1000) jellemzi. Néha a karát egységet is alkalmazzák. A karát meghatározása, hogy 1 000 g/kg tartalmú tiszta arany tisztasága 24 karát. Egy karát megfelel a súly 1/24-nek, tehát a tiszta fém finomsága 24 karát. Az ezrelékes finomság (999,9/1000) valójában hasonló a fentihez - egy szám (általában három számjegy) határozza meg, hogy a tiszta fém hány része van az ötvözet ezer részében.

LONDON FIX

Hogyan határozzák meg az arany árát? Ki dönti el és milyen gyakran változhat? Mi a helyzet más nemesfémek árával?

Az arany, ezüst, platina és palládium tizenhárom akkreditált tag közötti ára - Bank of China, Bank of Communications, Goldman Sachs International, HSBC Bank USA NA, Kína Ipari és Kereskedelmi Bankja (ICBC), INTL FCStone, Jane Street Global Trading LLC, JP Morgan Chase Bank NA londoni fióktelepe, a Koch Supply and Trading LP, a Morgan Stanley, a Standard Chartered Bank, a Nova Scotia Bank - ScotiaMocatta és a Toronto Dominion Bank. 2015 óta az árrögzítést elektronikus úton, az IBA - ICE Benchmark Administration felügyelete alatt végzik. Napi kétszer jelenik meg - az úgynevezett reggeli fix és a délutáni fix. Az aranyrögzítést 10:30 és 15:00 órakor, az ezüst rögzítését délután 12:00 órakor, a platina- és palládiumkorrekciót pedig 9:45 és 14:00 órakor londoni idő szerint teszik közzé.