Mladí milují zlato. Vidí v něm kombinaci elegance a bezpečí

Mladí milují zlato. Vidí v něm kombinaci elegance a bezpečí

25. 03. 2022
IBIS InGold

Předsudek, že je zlato jen pro zkušené a konzervativní investory, byl opět vyvrácen. Popularita cenného kovu totiž za poslední rok enormně narostla mezi mileniály a mladší generací Z, tedy mezi lidmi narozenými od konce 80. let do počátku tisíciletí. Mladí lidé investují především do zlatých šperků, ovšem nevnímají je jako čistě estetickou záležitost. Šperky jim pomáhají uložit peníze do bezpečné a jisté investice.

Mladí zlato prostě milují, a to nejen jako luxusní doplněk. Za rok 2021 nakoupili mileniálové a generace Z v Číně 20 % šperků prodaných v nákupních centrech, což představuje 100% nárůst oproti roku 2020, kdy se na celkových nákupech mladí podíleli jen 10 %. Zájem těchto dvou generací o zlato je zajímavý především z toho důvodu, že čínskému trhu se šperky dominovaly převážně diamanty a stříbro. Zlato nyní jako by vstalo z jakéhosi zimního spánku, o čemž svědčí slova vedoucího prodejny významné společnosti China Gold v Pekingu Ye Bina. Ten prozradil, že nákupy během letošního Svátku jara vzrostly o 60 %.

Pro mladé ale šperky nejsou jen luxusním elegantním doplňkem, ale vnímají ho také jako uchovatele hodnoty. A v současné vypjaté geopolitické situaci a nejistým ekonomickým vývojem jsou pro ně šperky skvělou investicí. Pro magazín Vogue business o tom promluvila i 23letá Yin Chen, která do šperků investovala.

„Dřív jsem si myslela, že zlato je velmi konzervativní, ale když se mě teď zeptáte, zda si na svatbu koupím zlato nebo diamanty, řeknu že chci zlato, nejen pro to, že dobře vypadá, ale také si uchová hodnotu,“ řekla Yin.

Jsou to především svatby, na které mladí lidé zlato nakupují, ale vzrostl také počet mladých, kteří si kupují například náhrdelníky nebo náramky pro sebe. Oproti zkušeným investorům se kloní právě ke šperkům, protože v nich vidí i možnost jejich využití v běžném životě. Mladá generace se tedy na zlato nedívá jen optikou hmotnosti, ale zajímá se také o design a zpracování jednotlivých šperků, což konkrétně v Číně vede k rozmachu šperkařských firem.

Aspekt bezpečné investice a myšlenky na budoucnost ve finanční jistotě a nezávislosti se ale u mladých lidí objevuje čím dál častěji. To potvrzuje i Pan He Lin z Výzkumného ústavu digitální ekonomiky Ekonomické a právní univerzity Zhongnan. Mladí lidé jsou prý v současnosti výrazně pragmatičtější a své peníze ukládají tam, kde si uchovají svou hodnotu.

Společně s nejistou geopolitickou situací a ekonomickou krizí poptávka po zlatě roste, což v blízké době povede k dalšímu nárůstu ceny zlata. Pokud tedy i vy hledáte, jak uchovat hodnotu svých peněz, může pro vás být cenný kov skvělou cestou do bezpečného přístavu. S IBIS InGold můžete do drahého kovu investovat pravidelně a můžete si budovat cestu k finanční nezávislosti také. Zeptejte se svého finančního poradce na iiplan® a nastavte spoření, které bude nejvíc vyhovovat právě vám.


Začněte spořit ještě dnes!

Vybudujte si své rodinné bohatství a sbírejte úrodu ze své investice

Fortuna chci spořit