Zlato letos dosáhne rekordních maxim. Vysoké úrokové sazby jej na cestě neohrozí, míní expert

Zlato letos dosáhne rekordních maxim. Vysoké úrokové sazby jej na cestě neohrozí, míní expert

11. 04. 2022
IBIS InGold

Válka na Ukrajině nese kromě hrůzných osudů místních lidí i otázku, jak se bude žít lidem ve zbytku světa. Vyhrocená geopolitická situace totiž výrazně napomáhá ke znehodnocování peněz a extrémně rychlému zdražování. Inflace v České republice se pohybuje nad 10 % a ještě během letošního roku se může dostat na 14 %. Anthony Bamber z The Royal Mint na webináři pro ETF Stream shrnul, jak zlato v takto těžké době chrání naše úspory a jak jeho služby co nejvíce využít.

V ekonomice je v současnosti podle Bambera obrovské množství neznámých. Právě proto se investoři raději, než k čemukoliv jinému, kloní ke komoditám. Konkrétně zlato je nyní využíváno jako investice, která úspory svých investorů ve špatném ekonomickém klimatu ochrání.

„Ke konci února jsme zaznamenali skok ceny zlata o přibližně 6 %, což byl největší měsíční růst od května 2021,“ popsal Bamber a dodal, že od doby, co Rusko napadlo Ukrajinu, se dostalo zlato opět na svá maxima. Nemohla za to ale jen samotná eskalace konfliktu. Ta podle něj spíše urychlila dva základní motory ceny zlata, jimiž jsou inflace a ekonomická krize.

 

Funguje zlato jako ochrana proti inflaci?

O tom, že zlato jako zajištění proti inflaci funguje více než dobře jsme se již přesvědčili v minulosti. Na zmíněném webináři to potvrdil právě i Anthony Bamber. Na případové studii ukázal, že zlato v době, kdy se inflace zvedla na 3 % přineslo svým investorům nárůst o celých 14 %. Investoři na svých uložených penězích tedy výrazně vydělali. O roli zlata v období inflace pořád existuje řada mýtů, které se pokusil vyvrátit Eric Strand, generální ředitel společnosti AuAg Funds.

„Lidé si myslí, že vysoké sazby nejsou pro zlato dobré, protože zlato nemá dividendy,“ řekl Strand. „Když se ale podíváte na poslední dva cykly, zlato mělo vynikající výnosy, i období, kdy se začaly zvyšovat úrokové sazby, ale i později, když se sazby musely snížit,“ komentoval mýtus. Výzvu pro zlato podle něj představuje spíš samotná diskuse kolem zvyšování sazeb než zvyšování samotné.

Podle Stranda je zlato ideální investicí pro lidi, kteří chtějí převážně zabezpečit svoje úspory a uchránit je před znehodnocením.

 

A jak bude cena zlata vypadat?

Vysoké sazby a inflace vyvolávají otázku, zda je tedy vhodné do zlata investovat a co nám drahý kov v nejbližším období přinese. Na otázku v rozhovoru pro Bloomberg odpověděl i Heng Koon, investiční stratég banky UOB, jedné z největších bank na území Asie.

„Inflace je v současnosti skutečný problém, o kterém slyšíme ze všech stran. Společnosti mají problém se svými dodavatelskými řetězci, který covid a ruská invaze na Ukrajině ještě prohloubila,“ popsal problém Koon. Podle něj není třeba se obávat velkého zpomalení růstu ekonomiky, otázkou ale je, kdo si zboží bude moci dovolit.

S rostoucí potřebou investorů ubránit se inflaci poroste nadále také poptávka po zlatě, jehož nabídka je ale poměrně omezená i kvůli tomu, že část společností přestalo poskytovat ruské slitky a mince. Díky tomu by se zlato mohlo dostat až na úroveň 2 200 USD za trojskou unci, a to ještě v letošním roce. Cena uncového zlatého slitku Lady Fortuna by se tak mohla přiblížit 60 000 Kč.

Z těchto předpovědí vyplývá, že cenný kov bude i v současné krizi představovat krok do bezpečného přístavu a způsob, jak svoje peníze ochránit před jejich znehodnocením. Vyšší úrokové sazby cenu zlata ve skutečnosti pravděpodobně nesrazí a touha uchránit úspory přinese investorům další rok zlata.


Začněte spořit ještě dnes!

Vybudujte si své rodinné bohatství a sbírejte úrodu ze své investice

Fortuna chci spořit